IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчита най-големия си бюджетен излишък през януари

Това увеличава перспективите за намаляване на данъците в пролетния бюджет

13:26 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания регистрира най-големия бюджетен излишък в историята си през януари, подкрепяйки финансовия министър Джеръми Хънт две седмици преди последното му фискално изявление преди парламентарните избори, предава Bloomberg.

Данъчните приходи надхвърлят разходите с 16,7 млрд. паунда (21,1 млрд. долара), надвишавайки два пъти излишъка от година по-рано, съобщават от статистическата служба на страната (ONS). Бюджетният дефицит за първите 10 месеца на фискалната година възлиза на 96,6 млрд. паунда - с 9,2 млрд. паунда по-малко от прогнозата на Службата за бюджетна отговорност.

Това увеличава перспективата за намаляване на данъците в пролетния бюджет, тъй като Хънт е подложен на натиск от Консервативната партия да защити политическата ѝ мощ преди изборите тази година. Торите, които са на власт от 2010 г., изостават от лейбъристката опозиция в социологическите проучвания с около 20 процентни пункта.

Въпреки това, самоналожените от правителството фискални правила, изискващи тежестта на дълга да спадне след пет години, показват, че онези, които очакват големи намаления, може да бъдат разочаровани.

Службата за бюджетна отговорност е заявила на Хънт, че той не разполага с повече резерви от предвидените през ноември около 13 млрд. лири. Третата прогноза в рамките на предбюджетния процес беше представена тази седмица. Смята се, че Хънт вече обмисля да свие и без това затегнатите си планове за публични разходи, за да си осигури повече допълнителни средства.

Главният секретар на Министерството на финансите Лора Трот отхвърли перспективата за намаляване на данъците: „Осигурихме стотици милиарди за заплати, подкрепа на бизнеса и за облекчаване на сметките за ток и газ на хората след началото на руската инвазия в Украйна, “, заяви тя в изявление. „Не можем обаче да оставим бъдещите поколения да поемат този товар и затова взехме трудни решения, за да помогнем за намаляване на дълга спрямо очакванията на Службата за бюджетна отговорност през март.“

Силните постъпления от данъка върху добавената стойност (ДДС), личните и корпоративните данъци увеличиха държавните приходи през 10-те месеца, докато разходите бяха подкрепени от по-ниските разходи за лихви по дълга и оттеглянето на енергийните помощи.

Държавният дълг възлиза на 2,65 трлн. и остава на нивата, наблюдавани за последно през 60-те години на миналия век, като се равнява на 96,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), твърдят от ONS.

Самостоятелните постъпления от данъци върху доходите и капиталовите печалби възлизат на 33 млрд. паунда през миналия месец - с 1,8 млрд. паунда по-малко от миналата година.

Министерството на финансите преведе още 11,2 млрд. паунда в брой на Английската централна банка за покриване на загубите по програмата за количествени облекчения, с което общият размер на плащанията от октомври 2022 г. насам достигна 49,4 млрд. паунда.

Очаква се програмата за количествени облекчения да бъде на нетна загуба в рамките на няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още