IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от британски фонд "ключ" за стотици хиляди нови жилища остават непохарчени

Фондът за жилищна инфраструктура бе създаден през 2017 г. в опит да даде тласък на строителството на домове

16:00 | 03.01.24 г. 2
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Над две трети от британски държавен фонд, целящ да отключи стотици хиляди нови жилища в Англия, остава непохарчен над 6 години от основаването му въпреки хроничния недостиг на жилища, съобщава Financial Times.

Фондът за жилищна инфраструктура (Housing Infrastructure Fund, HFI) на стойност 4,2 млрд. паунда бе създаден през 2017 г. в опит да даде тласък на строителството на жилища, предоставяйки на местните власти безвъзмездно финансиране за ключова инфраструктура като транспортни и комунални връзки.

Само 1,3 млрд. паунда от сумата обаче, или около 31%, са били похарчени до момента, се казва в отговор на запитване, отправено към правителството и споделено с FT.

В отговора по искането, отправено от изследователя на местната администрация Джак Шоу, се посочва, че по-голямата част от тази сума е била похарчена през 2021 и 2022 г.

Правителството също така потвърждава, че е започнала работа по по-малко от едно на всеки 10 от обещаните жилища и че е понижило целта си за изпълнение чрез фонда от 340 хил. на 270 хил. жилища, след като редица схеми бяха спрени или финансиране – оттеглено.

Великобритания е изправена пред хроничен недостиг на жилища и засега изостава от правителствената цел за изграждане на 300 хил. жилища годишно, като миналата година са били построени само 232 820 жилища.

Според жилищни експерти фондът е имал за цел да адресира недостига, но инфлацията е довела до спиране на някои проекти или невъзможност за изпълнение, след като държавното финансиране е било първоначално договорено.

Маркъс Диксън, директор на проучванията на британския жилищен сектор в имотната компанията JLL, казва, че макар фондът да е имал за цел да „отключи изграждането на жилища“, оттогава насам „бързо растящите строителни разходи и увеличилото се регулаторно бреме“ е накарало строителните компании да поставят на пауза редица схеми.

Разходите са нараснали с 40% от пандемията насам, казва той, затова „схемите, чието финансиране бе подсигурено, започнаха да се сблъскват с недостиг, в някои случаи в размер на десетки милиони лири, който ще трябва да бъде запълнен, за да започне строителството, както е планирано“.

Бивш държавен представител, запознат отблизо с фонда, казва, че освен влиянието на инфлацията критериите за кандидатстване са направили достъпа до схемата труден.

„Тя бе убита от икономиката и нелепите изисквания към бизнеса“, казва той.

Според друг източник, запознат с фонда, правителственият Орган за инфраструктурни проекти е издал „силно критичен“ вътрешен доклад за IHF преди повече от година, предупреждавайки, че някои проекти, които трябва да бъдат финансирани, са се оказали неочаквано сложни и сега са изправени пред спираловидни разходи.

Според Шоу в момента „не е ясно“ как фондът ще подпомогне изграждането на над 270 хил. жилища.

Жилищните инвестиции в цяла Англия не реагират достатъчно добре на променящите се обстоятелства и в настоящата инфлационна среда правителството и властите в жилищния сектор трябва да намерят алтернативни подходи за засилване на жилищното строителство, казва той.

Властите изразяват увереност, че ще „предоставят всичките 4,2 млрд. паунда от HIF на местната администрация във всички региони на Англия, отключвайки до 270 хил. домове. Повече от 23 хил. жилища вече се строят и разходите вървят по план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 4 месеца
До: 0pk, ни***КОЙ не ще да работи без пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 4 месеца
И там ли няма кой да бачка? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още