IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият град за наем на жилище в Европа, Женева - за покупка

Средният наем на жилище на Стария континент е достигнал 18,16 евро през третото тримесечие

19:30 | 21.12.23 г.
Снимка: Vivian Wan/Bloomberg
Снимка: Vivian Wan/Bloomberg

Лондон остава градът с най-висок среден наем на жилище в Европа, а Женева е с най-висока средна цена за покупка на жилищен имот, сочат данни на компанията Catella за третото тримесечие на тази година. Разликата между растящите наеми на жилища заради огромното незадоволено търсене и спадащите цени на имотите продължава да се разширява на жилищните пазари в Европа, оценявани на общо 1,6 трлн. евро, съобщава компанията.

Разликата между наемите и цените на жилищата не показва признаци на стопяване, тъй като предлагането на нови жилища намалява, а инвеститорите и собствениците се оттеглят от пазара заради големите разходи за финансиране и нарасналите материални разходи.

„Растящата доходност връща привлекателността на инвестициите в жилища в европейските градове, но възстановяването на строителството на нови жилища е ограничено от високите лихви, строителни разходи и разходи за привеждане към по-строгите регулации в областта на устойчивото развитие“, коментира проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на отдела за анализи в Catella Group.

„Силното и незадоволено търсене на жилищни имоти съвсем не може да бъде удовлетворено от предлагането, което ще доведе до ново нарастване на наемите. При тези пазарни условия осигуряването на достъпни жилища за голяма част от населението става все по-невъзможно, а жилищната криза заема челно място в политическия дневен ред в Европа“, допълва той.

Наемите на жилища са нараснали средно с около 5% до 18,16 евро на кв. м на месец през третото тримесечие на тази година спрямо първото на 2023 г. в 63 града в 20 европейски страни, включени в проучването на Catella. България не е сред тях. В Ирландия, Литва и Полша наемите са се повишили с над 10% през тази година.

Най-скъпият град за наем на жилище в Европа остава Лондон със средно 34 евро на кв. м на месец, като изпреварва Женева (32 евро на кв. м), Люксембург и Париж (по 30,50 евро на кв. м).

Доходността от жилища, която се движи в обратна посока на цените, продължава да нараства в Европа и е достигнала 4,35% през третото тримесечие, с 38 базисни пункта над равнището през първите три месеца на годината.

„Смятаме, че се намираме приблизително към средата на фазата на спад на цените, тъй като преоценката на жилищните имоти в европейските градове продължава. Очакваме, че доходността на повечето пазари ще продължи да расте. Достъпността на жилищните имоти в Европа за наематели и купувачи се влошава въпреки растящите заплати и намаляващите цени, тъй като разходите за финансиране на имотите нарастват значително след последователното повишаване на лихвите от Европейската централна банка“, коментира д-р Ларс Вандрей, старши мениджър в отдела за анализи на Catella.

Сред изследваните градове най-ниски са наемите в Лиеж, Белгия – 10 евро на кв. м на месец, следван от Грац в Австрия със средно 10,50 евро на квадрат.

Продажните цени на апартаментите се развиха различно между третото тримесечие на 2022 и същия период на 2023 г. както на национално, така и на градско ниво. Те намаляха с малко под 10% в Германия и нараснаха с 9% в Литва. В ЕС е регистриран лек ръст от 0,6 на сто.

Средната продажна цена на апартамент в анализираните градове между първото и третото тримесечие на 2023 г. е 5268 евро на кв. м. Цените варират от 1730 евро на кв. м в Лахти, Финландия, до 15 650 евро на кв. м в Женева.

Най-ниската доходност на изследваните европейски жилищни пазари е отчетена в Стокхолм с 1,90%, което е ръст с 15 базисни пункта спрямо първото тримесечие на тази година. Следват Цюрих и Женева с по 2,2%.

Най-висока доходност предлагат жилищата във Вилнюс на ниво от 5,85% и Рига с 5,60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още