IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните наеми променят облика на Атина и цените на квартирите

Достъпни до неотдавна квартали в гръцката столица стават все по-скъпи за наемане на жилище

13:08 | 23.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищата за краткосрочно отдаване под наем, главно чрез платформи като Airbnb, оскъпяват живота в Атина и бързо променят облика на града, в повечето случай не към по-добро, коментират редица местни жители пред гръцкото издание Kathimerini.

Ръстът на наемите стана явен най-напред в центъра на Атина, а през последно време изглежда се разширява в целия град и околностите му. Средните наеми на жилища в Атина в момента достигат 8,95 евро на кв. м - ниво, което преди финансовата криза, започнала в края на първото десетилетие от века, можеше да се открие само в шикозния централен квартал „Колонаки“ и района около близкия хълм Ликавит.

Макар че наемите в квартали с високи доходи на населението и покрайнините винаги са били непосилни за средностатистическите жители на Атина или за вътрешните мигранти, в гръцката столица винаги е имало достъпни квартали близо и далеч от центъра на града, включително „Екзархия“, „Кукаки“, „Кипсели“, „Неос Космос“ и „Панграти“.

Това вече не е така. По неотдавнашни данни за цените, публикувани от компанията за недвижими имоти RE/MAX Greece, цените на наемите в „Неос Космос“, силно застроен и не особено привлекателен квартал югоизточно от центъра на Атина, достигат 9,30 евро на кв. м и са по-високи в сравнение с тези в северното предградие „Екали“ (9 евро на квадрат), където много от богатите хора в страната имат имения.

Собствениците на имоти, изкушени от перспективата за бърза печалба от отдаване на жилищата си краткосрочно, повишават офертните си цени за наемателите с надеждата да ги отблъснат. Дори на места като западното предградие „Перистери“, населено преди време с хора от работническата класа, малки апартаменти с площ от 40-50 кв. м се отдават под наем за 450 евро на месец. Някои собственици отлагат също необходими ремонти, за да принудят разгневените наематели да напуснат.

Заради създалото се положение животът в споделени апартаменти става все по-обичаен – тиха революция в общество, в което подобен начин на живот все още е по-разпространен сред студентите, а работещите хора, които живеят със съквартирант, се считат за неуспели в живота.

Появяват се и онлайн платформи, които обслужват работещи хора, а някои от тях започват да се разширяват в чужбина, където според тях животът в споделен апартамент е по-обичайно явление.

Наемател споделя пред Kathimerini, че някои по-големи апартаменти, които по-трудно могат да бъдат превърнати в жилища за краткосрочно отдаване под наем, могат да бъдат наети на изгодна цена, ако се намери съквартирант, с когото да бъдат споделени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още