IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Германия ще намалеят повече от очакваното, наемите ще растат неумолимо

Германия ще остане земя на наемателите, предлагането на достъпни домове ще се влоши през следващите две-три години, прогнозират експерти

21:00 | 24.11.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия ще намалеят повече от очакваното тази и следващата година, тъй като високите лихви подкопават търсенето, считат анализатори, участвали в допитване на Ройтерс. Те очакват предлагането на достъпни жилища да се влоши, а жилищната собственост да намалее през следващите години.

Цените на имотите в най-голямата икономика в Европа, които растяха силно преди време, са намалели с 10% след връхната им точка през миналата година, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с 450 базисни пункта само за 15 месеца, слагайки край на близо 10-годишната ера на рекордно ниски лихви по заемите.

Високите лихви и завишените разходи за живот заради ускоряването на инфлацията през последните години не само принуждават много домакинства да избират живота под наем пред собствеността на жилище, а също доведоха до най-тежката криза в германския имотен сектор от десетилетия.

В момент, когато някои германски строителни компании изпадат в несъстоятелност, строителната дейност намалява с над една трета спрямо година по-рано.

Средната прогноза в допитването на Ройтерс, проведено между 15 и 23 ноември сред 14 имотни експерти, е че цените на жилищата ще намалеят с 8% тази година и с 2,8 на сто догодина. Това е над прогнозите за свиване с 5,6% през 2023 г. и нулев растеж през 2024 г. в допитването от август.

„По-високите лихви принудиха около половината от всички потенциални купувачи да излязат от пазара… и следователно ще доведат до намаляване на цените на германския жилищен пазар през тази и следващите няколко години“, коментира Себастиан Шнейдар, старши имотен анализатор в  BayernLB.

„Освен това ще има значителен ръст в разходите за отопление, ток и комунални такси, които също повишават жилищните разходи за собствениците на домове“, допълва той.

Перспективите остават мрачни, въпреки че правителството обяви неотдавна пакет от мерки за подкрепа на стойност 45 млрд. евро за имотния сектор и мерки за насърчаване на жилищното строителство, включително данъчни стимули.

Очаква се цялостната икономическа активност да остане слаба през следващите тримесечия, затова вероятно ще е нужно известно време за възстановяването на имотния сектор.

Секторът на бизнес имотите в еврозоната може също да изпитва затруднения с години, създавайки заплаха за банките и инвеститорите, които го финансират, съобщи ЕЦБ.

Земя на наематели

Макар че 11 от 14 анализатори, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на покупките за купувачи на първо жилище ще се подобри през следващата година, 10 от 14 експерти са отбелязали, че предлагането на достъпни домове ще се влоши през следващите две-три години.

В същото време все повече хора се установяват в жилища под наем, подлагайки на натиск пазара и наемите растат по-бързо от заплатите. В столицата Берлин, където евтините апартаменти бяха в изобилие преди десет години, свободните жилища са под 1%.

12 имотни експерти прогнозират средно повишение на цените на наемите с 4% или повече до 2026 г. Въпреки това делът на жилищната собственост спрямо наемателите ще намалее през идните пет години, считат 11 от 14 анализатори. Трима смятат, че ще нарасне.

„В ерата на ниски лихви жилищната собственост в Германия стана по-популярна, но дори при сравнение с повечето останали европейски страни Германия остава земята на наемателите“, отбелязва Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макроикономика в ING.

„В бъдеще новата (по-висока) лихвена среда ще направи невъзможно повече хора да купуват имот. В резултат на това тенденцията от последните десет години за преход от наематели към собственици на жилища приключи. Освен това имиграцията ще тласне нагоре търсенето на имоти под наем“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още