IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Германия ще намалеят през 2023 г., но не и наемите

Средната прогноза на анализатори е за спад на цените с 5,6 на сто през тази година

16:43 | 31.08.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия ще намалеят с над 5% тази година и ще останат без промяна през 2024 г., смятат имотни анализатори, анкетирани от Ройтерс, според които наемите ще станат още по-малко достъпни, тъй като повече потенциални купувачи ще избягват скъпия пазар.

Жилищата в най-голямата икономика в Европа, чиито цени растяха плавно в миналото, но бързо станаха по-скъпи през последните години в резултат на ниските лихви по ипотечните кредити, преминават през най-голямата си криза от десетилетия.

Строителните разрешителни за апартаменти са намалели с 27% през първото полугодие на 2023 г., а няколко строителни компании изпаднаха в несъстоятелност.

След като средните цени на жилищата нараснаха с 25% по време на пандемията от COVID-19, а лихвите и разходите за живот се повишиха в изпитващата затруднения икономика, много хора се пренасочиха към наемите в очакване цените на жилищата да намалеят.

Средната прогноза на участвалите 14 имотни експерти в допитването на Ройтерс между 14 и 30 август е, че цените на жилищата ще се понижат с 5,6% през 2023 г., като оценката остава почти непроменена спрямо допитването преди три месеца.

Само един участник в анкетата не смята, че цените ще намалеят тази година. Прогнозите са в диапазона от спад с 12% до ръст с 2,3 на сто.

Очакванията са, че цените ще останат без промяна догодина спрямо прогнозата за спад с 2 на сто преди три месеца.

„Не очакваме да видим значително възстановяване на германския имотен пазар скоро“, коментира Карстен Бржески, глобален ръководител на макроанализите в ING и допълва, че очакваната лека корекция, последвана от ръст догодина, „ще доведе до това, че общата достъпност ще остане ниска“.

Средните цени на жилищата намаляха с 6,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано, най-големия спад от началото на публикуването на официални данни преди две десетилетия.

„Макар че лихвите по заемите вероятно ще бъдат по-ниски догодина в сравнение с тази година, те по никакъв начин няма да са сравними с ниските нива от периода на политиката на нулеви лихви на ЕЦБ“, отбелязва Бржески.

Европейската централна банка ще повиши лихвите още веднъж тази година, с което депозитната лихва ще достигне 4%, счита малко мнозинство от икономисти, участвали в отделно допитване на Ройтерс. Понижаване на лихвите не се очаква до второто тримесечие на следващата година.

Това се случва след много години на почти нулеви или отрицателни лихви след световната финансова криза и по време на пандемията.

Анализатори, които са отговорили на допълнителен въпрос, са още по-разделени дали достъпността на жилищата за купувачи на първо жилище ще се подобри, или ще се влоши догодина.

Нажежените наеми ще се задържат за дълго

Заради липсата на очаквания, че достъпността ще се подобри много въпреки прогнозите за спад на цените на жилищата, натискът върху наемните пазари вероятно ще нарасне.

Всички 13 стратези, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че вече растящите средни наеми или ще нараснат значително, или леко до края на 2023 г.

11 от 14 анкетирани са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Трима очакват да се подобри.

„В момента има силен натиск за повишаване на наемите…, голям дял от потенциални купувачи, които вече не могат да закупят имот заради по-високите лихви сега все повече питат за апартаменти под наем“, коментира Себастиан Шнейдар, старши имотен анализатор в BayernLB.

„Заради слабото ново строителство жилищата под наем и за продажба ще останат оскъдна стока“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още