IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Германия са намалели рекордно през първото тримесечие

По-високите лихви по ипотечните кредити са спирачка за купувачите на най-големия имотен пазар в Европа

17:32 | 23.06.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Германия са намалели с рекордните 6,8% на годишна база през първото тримесечие на тази година, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити, инфлацията и по-слабият икономически растеж са се отразили на най-големия имотен пазар в Европа, съобщава Financial Times.

Годишният спад на индекса на цените на жилищните имоти в Германия е най-големият от началото на воденето на статистика през 2000 г., съобщи федералната статистическа служба.

Намаляващите цени на жилищата са поредният знак за проблемите на германския жилищен пазар, където жилищното строителство също се забавя. Само 21 200 апартамента са били одобрени за строителство през април, 31,9 на сто по-малко спрямо година по-рано. Това е най-големият спад от март 2007 г. насам.

Но има признаци, че спадът на цените на жилищата се забавя, тъй като те са намалели с 3,1 на сто спрямо предишното тримесечие. Това е по-малко понижение спрямо свиването с 4,9% между третото и четвъртото тримесечие.

„По-ниското търсене заради повишаването на лихвите по заемите и трайно високата инфлация вероятно все още са основните причини за спада на покупните цени“, коментира статистическата агенция.

„Германският жилищен пазар се превърна от пазар на продавачите в пазар на купувачите и сделките почти замръзнаха“, коментира Карстен Бржески, икономист в нидерландската банка ING. „Официалният ценови индекс е почти фикция, тъй като се основава на твърде малко нови сделки“, допълва той.

Франц-Бернд Гросе-Вилде, главен изпълнителен директор на Spar- und Bauverein eG Dortmund, жилищна асоциация в Рур, отбелязва, че несигурността относно новите регулации като мерките за подобряване на енергийната ефективност на жилищата са направили „инвестициите в недвижими имоти непривлекателни“.

„Хората, които може да са мислели да инвестират в имоти преди пет години, сега са несигурни, защото не знаят пред какви задължения за преустройство ще се изправят скоро“, допълва той.

Статистическата служба информира, че през първото тримесечие цените са намалели както в градовете, така и в селските райони, въпреки че спадът в градовете е бил по-рязък. Най-големите понижения на цените са отчетени в седемте най-големи града в Германия – Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф, където цените на еднофамилни и двуфамилни къщи са се понижили с 10,4%, а тези на апартаментите са намалели с 6,4 на сто.

Цените са спаднали и в рядко населените селски райони – тези на едно- и двуфамилните жилища са намалели със 7,8 на сто, а на апартаментите – с 5,3%.

Според експерти много германци вече не могат да си позволят да си купят къща или апартамент и това води до по-малко сделки с недвижими имоти. Търсенето на ипотечни кредити намалява от май 2022 г., въпреки че през март е отчетено леко възстановяване.

Лихвата по нови 10-годишни ипотечни кредити на стойност 190 хил. евро за имот на стойност 352 хил. евро е нараснала от 0,43% в началото на 2021 г. на 3,39% сега, отбелязва германският ипотечен брокер Dr Klein.

Месечната вноска по обичаен германски 10-годишен ипотечен кредит за 300 хил. евро, равняващ се на 80% от стойността на имота, е достигнала 1505 евро през май, с над 300 евро повече спрямо година по-рано, допълва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Gna Половината от поста ти са глупости. Всъщност ЕС е втората икономика по БВП, след американската и преди китайската, а когато ЮК беше вътре, беше първата икономика. ...замиращи функции, тая глупост само тотално финансово неграмотен човек може да го каже, или обикновен тpoл-копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Андреев
преди 10 месеца
Тъкмо щях да обявя последното изречение от статията като най-изчерпателното от много време насам в икономическите рубрики, но май не мога да осъзная къде не разбирам защо получавам противоречие: при месечна погасителна вноска от 1505 евра годишно се плащат 18060 евра, а за 10 години 180 хиляди и 600 евра, които няма как да погасят заем от 300 хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 само една поправка, имотите 2011-12 бяха на половин цена по ниски (ако не и повече) от 2008 г. Иначе да, случва се нещо напълно нормално. Цените на имотите падат и тепърва ще падат. ЕС е със замираща икономика и криза подобна на голямата депресия от 1929 в Щатите няма да е изненада. Аз лично очаквам спад на цените на имотите до 50 % в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 10 месеца
В България ,родните брокери на имоти ,и агенциите за недвижими имоти нон стоп ,чрез платени статии убеждават населението че в България нямало как да стане ,нямало как цените да паднат ,може би брокерите са роднини на Сергей Станишев който през 2008 *** година обясни как България е острова на стабилността и нея кризи не я ловят ,после имотите паднаха с над 40% следващите години и пазара изпадна в огромна криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още