IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Германия ще намалеят с 6% тази година, но пак ще останат недостъпни

Достъпността на градските пазари на жилища под наем ще се влоши през идните две години, очакват анализатори

11:41 | 28.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Германия ще намалеят по-рязко тази и следващата година, отколкото се смяташе преди, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити подкопават търсенето, смятат анализатори, участвали в допитване на Ройтерс. Според тях достъпността на жилищата под наем в градовете ще се влоши в идните години.

Двойният натиск от високите разходи за живот, породени от инфлацията, и бързия ръст на лихвите принуждава много германци да се разделят с мечтата си да притежават дом и вместо това да продължат да живеят под наем.

Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвите поне още два пъти в идните месеци, а инфлацията все още е около 9%, затова тенденцията едва ли ще се преобърне скоро.

Средните цени на жилищата в Германия, най-голямата икономика в Европа, се очаква да намалеят с 5,8% тази година и с 2,5% догодина, показва допитването сред 12 имотни експерти, проведено между 6 и 27 февруари. Това е по-голям спад от прогнозите за съответно 3,5% и 0,5% преди три месеца.

На въпроса колко ще намалеят средните цени на жилищата спрямо връхната им точка средният отговор е 11,5%, или над прогнозата за 10% от ноември, като най-песимистичното очакване е за спад от 20 на сто.

„С настоящия цикъл на повишаване на лихвите, който е най-агресивният от началото на паричния съюз, ще трябва да мине известно време, преди корекцията на жилищния пазар да достигне дъното“, коментира Карстен Брежски, глобален ръководител на макроанализите в ING.

„Макар че очакваме цените на жилищата да намалеят, това няма да е достатъчно, за да подобри достъпността предвид повишаването на разходите за финансиране и загубата на реално заплащане“, допълва той.

Близо три четвърти от анкетираните, 8 от 11, са заявили, че жилищната собственост ще намалее в идните две-три години.

Новото жилищно строителство се очаква да спадне следващата година, показва доклад на Германската имотна федерация, която отбелязва, че недостигът на жилища е най-тежък от 20 години насам.

Това ще подложи на допълнителен натиск наемните пазари. Цените на наемите се очаква да нараснат с 3,5% тази и следващата година и с 4% през 2025 г., сочи последното допитване на Ройтерс.

Силно мнозинство – 10 от 12 анкетирани, са заявили, че достъпността на градските пазари на жилища под наем ще се влоши през следващите две години.

„По-високите лихви принуждават значителна част от потенциалните купувачи да напуснат жилищния пазар. Тези потенциални купувачи с доходи над средните, сега все повече търсят апартаменти под наем“, коментира Себастиан Шнейдар, старши анализатор на имотния пазар в BayernLB.

„В строителството с нарастващия недостиг на жилища наемите ще се повишат значително. Затова достъпността, особено на градските пазари на жилища под наем, ще намалее значително“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още