IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-резкият спад на жилищните цени в Германия от десетилетия слага край на имотния бум

Резкият ръст на лихвите потиска търсенето на ипотечни кредити в еврозоната

15:05 | 14.02.23 г. 6
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата в Германия са отбелязали най-резкия си спад за шест месеца от над 20 години насам през второто полугодие на 2022 г. Това показва как безпрецедентният ръст на лихвите слага рязък край на десетилетния бум на най-големия имотен пазар в Европа, пише Financial Times.

Асоциацията на германските банки (VDP), която събира данни от 700 кредитни институции, съобщи, че цените на жилищните имоти са намалели с 1,8% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. Натрупаният спад от 2,5% през второто полугодие на 2022 г. е най-големият, откакто асоциацията е започнала да събира данните през 2003 г.

По-високите лихви възпират много европейци от покупка на жилище, което води до рязък спад на търсенето на ипотечни кредити. Това тласка надолу цените и нагоре наемите. Цените на бизнес имотите намаляват дори по-бързо в Германия и голяма част от Европа, а строителството на нови жилища, офиси и магазини също отбелязва рязко понижение.

Цените на жилищата нарастваха в последните десет години в голяма част от Европа. В Германия те са се повишили с над 60% само в последните седем години. Но имотния пазар в региона преживя обрат, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да повишава лихвите от миналото лято, за да се справи с рекордната инфлация, предизвикана от нашествието на Русия в Украйна.

„Дългата динамика на ръст на цените на  германския имотен пазар приключва“, коментира Йенс Толкмит от VDP. „Очакваме трайни умерени спадове на общия пазар в идните няколко тримесечия“, допълва той.

Спадът през четвъртото тримесечие в Германия следва понижение с 0,8% между второто и третото тримесечие, което беше първи спад на цените на жилищата в Германия, отчетен от банките от 2010 г. насам.

Данните на VDP показват трайно поевтиняване на нежилищните имоти в последните шест месеца, като цените на бизнес имотите са намалели с 5%, а тези на търговските обекти – с 8 на сто.

В последните месеци спадовете на средните цени на жилищата са още по-големи в други европейски страни, въпреки че общият жилищен пазар в ЕС все пак е отбелязал ръст от 0,9% между второто и третото тримесечие, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

През декември цените на жилищата в Швеция спаднаха с 13 на сто спрямо връхната им точка преди една година, сочат данни на Nordea. Цените на жилищата във Великобритания бяха надолу с 5,7% миналия месец спрямо връхната им точка през август, по данни на ипотечния кредитор Nationwide. А цените на жилищата в Нидерландия спаднаха с 4,5% през декември спрямо връхната им точка през юли.

Но банкерите са уверени, че дори ако цените на жилищата в Германия намалеят с 15%, това няма да предизвика сътресение за финансовата система или за домакинствата, защото средният срок на ипотечните кредити в Германия е около 14 години. „Нищо особено не се променя за съществуващите ипотечни кредити“, коментира Толкмит. „Дори за ипотеки с настъпващ падеж тази година, ще се плаща сходна лихва спрямо момента на изтеглянето на заема преди повече от десет години“, допълва той.

„Дали очакваме рязък спад за германския жилищен пазар или само постепенно понижение? Второто ми се струва по-вероятно, защото недостигът на жилища само ще се влошава с нарастването на населението“, отбелязва Йошен Мьоберт, икономист в Deutsche Bank.

Той прогнозира, че по-малко от 250 хил. апартамента ще бъдат построени в Германия тази година, което е спад с почти една пета спрямо 2020 г. и е много под целта на правителството от 400 хил.

ЕЦБ повиши неотдавна депозитната си лихва с половин процентен пункт до 2,5% и заяви, че планира сходно покачване следващия месец, с което лихвите по заемите в еврозоната ще достигнат най-високото си ниво от финансовата криза през 2008 г.

Банките са реагирали, като са повишили рязко средните лихви по новите ипотечни кредити в Германия от под 1% на почти 4%. Луси Лоцкат, управляващ партньор в германската агенция за недвижими имоти Von Poll Immobilien, коментира, че преди година лихвите по жилищните заеми са били около 0,8%, а днес са между 3,5% и 3,8%.

Търсенето на ипотечни кредити в еврозоната намаля с най-бързия си темп в историята в началото на тази година, тъй като банки в Германия, Франция, Италия и Испания затегнаха условията си за кредитиране, показа допитване на ЕЦБ сред банки, публикувано неотдавна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: khaoОще през лятото на 2022 година Европейската банка обяви да се очаква спад в активите/имотите/,защото те много добре знаеха какво ще се случи и какво те ще направят с лихвите -Така ,значи за всеки 10 базисни пункта увеличение на основната лихва ,цените на имотите падат със 0.83-1.17 процента след коригиране на инфлацията ,това означава граници от 15%-до 60% спад за Европа,който както виждаме се случва ,в Швеция целия балон ,всичкото поскъпване се изтри ,нивата стигнаха тези от преди ков ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 дай конкретно... до година-две с колко процента горе долу ще паднат ? 10, 20, 30 ? или може би 50% ? ... а кво пречи някой преял с кеш фонд или местно корумпе да ги изкупи и да задържи цената? Както каза не малко пари се раздадоха последните 10г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Има и още ,след като лихвите вече се вдигнат ,Банките ще ги задържат така докато инфлацията не падне ,но не само да падне ,а да падне устойчиво,това означава че вече ще имаме налице скок в безработицата ,фалити на компании които до оня ден лапаха нашироко заради евтините пари ,балони като жилищния ще се приземят ,и така нататък,това са процесите които предстоят и ние ги виждаме ,днес ЕЦБ през управителя на Ирландската Централна банка обяви че ливхите забележете ще идат над 3.5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: doba и аз това се чудя... що коментираш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: dobaТепърва почва доминото при имотите ,някой ще каже защо?Защото тепърва скъпия кредит започва да удря икономиката ,Централните банки когато вдигат лихвите ,това е процес който все още не се реализира,когато обаче този процес стигне някакви нива,обикновенно високи ,както в момента вече имаме едни 6-10 месеца ,това почва да тежи вече и още ,в момента излезе инфлацията за САЩ,има ръст ,което означава че лихвите ще отидат още по-високо и още по-дълго ще са високи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
doba
преди 1 година
'Спадът през четвъртото тримесечие в Германия следва понижение с 0,8% между второто и третото тримесечие, което беше първи спад на цените на жилищата в Германия' :) Какво да коментирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още