IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Германия записаха спад от 50% в края на 2022 г.

Покачващите се лихви и отслабващата икономика намалиха апетита на инвеститорите за сключване на сделки

11:30 | 09.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на недвижими имоти в Германия понесе силен удар през четвъртото тримесечие на 2022 г., когато инвеститорите избягваха сключването на сделки на фона на покачващите се разходи за финансиране, пише Bloomberg.

Стойността на общите инвестиции в бизнес имотите в страната достигна 9,9 млрд. евро през последните три месеца на 2022 г., което е спад от 50% спрямо средното ниво за последните пет години за периода, показват данни на звеното на BNP Paribas за недвижими имоти, публикувани в понеделник. Резултатът се дължи до голяма степен на покачващите се лихви, отслабващата икономика и рекордната инфлация, посочват експертите.

Влошаващата се среда означава, че „много големи трансакции, които вече бяха на етап маркетинг, не се осъществиха“, след като нарастващите разходи за финансиране предизвикаха несъгласия между ценовите очаквания на купувачите и продавачите, обясни Маркъс Цорн, главен изпълнителен директор на BNP Paribas Real Estate в Германия. Трендът вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г., но ще се обърне през втората, допълни анализаторът.

Подобна динамика се наблюдава и на жилищния пазар в страната, където обемът сделки за цялата година е намалял със 74% спрямо 2021 г., посочват от организацията в отделно проучване.

Фирмите за недвижими имоти в Европа се борят със спад в оценките и сделките, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) покачи рязко лихвите през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Като няма условия за бизнес, кому са нужни бизнес-имоти? А защо няма условия за бизнес? Защото бизнес и комунизъм, па макар и маскиран и камуфлиран - зелен, със синьо знаме и жълти петолъчки, не се дишат под един покрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Скоро и у нас ,процеса е в ход,независимо че все още чрез медиите се опитват да крепят тези извратени цени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още