IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп в Берлин обвива домовете с "втора кожа" за по-добра енергийна ефективност

Сградите съставляват 35% от общото потребление на енергия в Германия, а почти една трета от тях са с ниско ниво на енергийна ефективност

13:55 | 16.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базирана в Берлин стартъп компания ще ремонтира жилищни сгради в германския град Бохум, като им осигури специално изработена дървена „втора кожа“, за да подобни енергийната им ефективност, пише Ройтерс.

Проектът на Ecoworks отразява нарастващото търсене на щадящи климата и спомагащи за спестяването на енергия ремонти в отговор на енергийната криза в Германия, породена от растящите разходи за отопление.

Преди кризата собствениците на жилища смятаха ремонтите за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради за нещо хубаво, но не чак толкова съществено в сектор, който не изпълни целите за намаляване на въглеродните емисии в Германия миналата година.

Сега това се променя заради растящите цени на енергията и новия закон, който разделя въглероден данък между наематели и собственици на жилища в зависимост от ефективността на сградите.

„В този имот около 70% до 80% от енергийните разходи са спестени“, казва Емануел Хейзенберг, главен изпълнителен директор на Ecoworks, имайки предвид жилищните сгради в Бохум.

Сградите съставляват 35% от общото потребление на енергия в Германия, най-голямата икономика в Европа, където почти една трета от 19,25-те милиона жилищни сгради имат най-ниския или втория след най-ниския клас за енергийна ефективност, показа изследване на жилищната и имотна асоциация GdW от февруари.

Повишаването на лихвите, растящите цени за енергия и суровини наред с постоянно променящите се субсидии ограничават инвестициите, коментира Андреас Шишел, говорител на GdW.

Недостигът на строителни работници и дългите процеси по ремонт са допълнителни бариери, които разколебават собствениците на имоти да се включват в такива проекти.

Компанията на Хейзенберг се опитва да преодолее тези препятствия, като проектира предварително изработени климатично неутрални фасади с технология, която се нуждае от около една трета от времето и половината от работната ръка в сравнение с традиционните проекти.

„Обикновено такива проекти отнемат между шест и девет месеца. В нашия случай са необходими 15 седмици“, разказва той.

Чрез използването на целулоза за изолация и дървесина за външните фасади компанията твърди, че ремонтите са въглеродно неутрални.

„Не можем да съборим всички къщи и да ги построим с нов цимент и стомана. Това просто надхвърля значително въглеродния ни бюджет. Затова трябва да строим с възобновяеми материали като дървесината“, казва Хейзенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още