IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Цените на жилищата в Германия ще намалеят с 3,5% догодина

Малко анализатори обаче очакват срив на жилищния пазар в страната

14:13 | 21.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Германия ще намалеят с 3,5% догодина, тъй като разходите за живот и растящите лихви по ипотечните кредити засягат потребителите, но шансовете за срив са малки, показва допитване на Ройтерс сред пазарни експерти.

Хармонизираният ръст на цените на потребителските стоки в най-голямата икономика в Европа достигна 11,6% миналия месец, а Европейската централна банка повишава лихвите точно когато блокът е вероятно да се насочи към рецесия, подлагайки на силен натиск бюджетите на домакинствата.

Средните цени на жилищата в Германия ще намалеят с 3,5% през 2023 г., сочи допитването между 8 и 18 ноември сред 12 пазарни наблюдатели. Това е рязък обрат спрямо предвижданията за ръст от 0,5% в допитването през август. През 2024 г. те ще спаднат с 0,5%, след което ще нараснат с 1%, сочат още прогнозите.

Но в отговор на въпрос за шансовете за срив на пазара догодина 11 от анкетираните са заявили, че те са ниски или много ниски. Само един е отговорил, че са високи.

„Отслабващото търсене на жилищни заеми и спадащата покупателна способност на потребителите показват, че обратът на жилищния пазар вече е започнал, но очакваме значителна ценова корекция, отколкото реален срив на цените на жилищата“, коментира Карстен Бржески от ING.

Но средният отговор на въпроса с колко ще намалеят цените спрямо връхната им точка е 10%, като най-мрачните очаквания са за спад със 17,5%.

„През първото тримесечие на 2022 г. отново видяхме големи ръстове спрямо предходната година, сравнено с тези стойности спад с 10% е доста реалистичен“, коментира Йорг Утрехт от ипотечния брокер Interhyp.

Но този спад няма да е достатъчен, за да направи жилищата по-достъпни, установява допитването. Анализатори смятат, че за тази цел цените на жилищата трябва да намалеят с 20%, след като нараснаха с около 10% миналата година и се очакваше да се повишат с 3% тази година.

По скалата от едно до десет, при която едно е евтини, а десет е скъпи, анкетираните са оценили жилищата в Германия със седем, което поставя закупуването на дом отвъд възможностите на много купувачи на първо жилище и на хората, които искат да подобрят дома си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още