IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотеките в Германия достигнаха най-високото си ниво от 10 години

Оборотът на германския жилищен пазар може да намалее тази година за първи път от 2009 г. насам

15:44 | 04.11.22 г.
Закупуването на жилище в Германия става по-трудно, тъй като високата инфлация намалява покупателната способност на домакинствата и повишава разходите за финансиране. Снимка: Bloomberg LP
Закупуването на жилище в Германия става по-трудно, тъй като високата инфлация намалява покупателната способност на домакинствата и повишава разходите за финансиране. Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в Германия нарастват в последните месеци и достигат най-високото си ниво от десет години насам, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) повишава основната си лихва, предава Bloomberg.

Лихвите по кредитите за закупуване на недвижим имот са нараснали през септември до 3,03%, сочат публикувани в четвъртък данни на ЕЦБ. Това е едно от най-високите нива в еврозоната, а лихвите са нараснали над два пъти спрямо година по-рано, когато Германия беше едно от най-евтините места в региона за изтегляне на ипотечен кредит.

Лихвите по ипотечните кредити в еврозоната варират от 1,68% във Франция до 3,45% в Литва. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити в еврозоната варират от 1,68% във Франция до 3,45% в Литва. Графика: Bloomberg LP

Резкият ръст се случва на фона на няколко повишения на лихвите от ЕЦБ. В момента те са на най-високото си ниво от 2009 г. насам, като целта е да се овладее ускоряващата се инфлация. Централната банка заяви, че е вероятно да продължи да затяга паричната си политика и на следващото си заседание.

Растящите лихви по кредитите подкопават търсенето на заеми за закупуване на жилища. То е спаднало с 42 на сто през третото тримесечие, показва новото допитване за банковото кредитиране на ЕЦБ, публикувано миналия месец.

Това е най-големият единичен спад от 2012 г. насам, ако не се брои по-отчетливото свиване преди две години, когато икономиката замръзна заради пандемията.

Спадът на търсенето е „особено ясно изразен“ в Германия, отбеляза ЕЦБ в съобщението си през октомври.

В същото време цените на жилищата и на апартаментите в страната са продължили да растат силно и през третото тримесечие, въпреки че има признаци за забавяне на пазара.

Публикувани в средата на октомври данни на германския статистически институт Destatis показаха, че цените на жилищата са нараснали с 10,2% на годишна база. Това е пето поредно тримесечие, в което те се повишават с над 10 на сто.

Цените продължават да растат по-бързо в селските райони (13,2%) спрямо среден ръст от 12,2 на сто в седемте най-големи града в Германия Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф.

Но има признаци, че инерцията на жилищния пазар се забавя. Destatis съобщи, че ръстовете на цените в градовете и в селските райони последователно отслабват спрямо предходните тримесечия, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити ограничават търсенето.

Нов доклад на института Gewos за градски, регионални и жилищни анализи установи, че след рекордната 2021 година, през която общата стойност на продадените имоти достигна 337 млрд. евро, оборотът на германския пазар може да намалее през 2022 г. за първи път от 2009 г., съобщи списание Spiegel.

Себастиан Вунсш, ръководител на имотните анализи в Gewos, коментира пред списанието, че броят на покупките и на продажбите в Германия намалява от май насам и че закупуването на имот става все по-трудно, тъй като високата инфлация свива покупателната способност и в същото време повишава разходите за финансиране.

Макар да очаква спад на търсенето, Gewos изключва за момента големи спадове на цените на пазара. Вместо това институтът прогнозира, че ръстът на цените на жилищата ще се забави до около 3%, а в отделни региони са възможни скромни понижения на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още