IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на ипотечни кредити в еврозоната намалява с рекорден темп

Данните за четвъртото тримесечие на миналата година обрисуват мрачна картина за жилищния пазар и отразяват по-широк спад на доверието

13:18 | 01.02.23 г. 3
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Търсенето на жилищни заеми в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп в историята, сочат данни на Европейската централна банка, цитирани от Financial Times. Те показват как растящите лихви и спадащото доверие на потребителите се отразяват на имотния пазар.

Банките съобщават, че търсенето на жилищни заеми е намаляло с най-бързия си темп в историята – нетен процент от минус 74%, според допитването за банковото кредитиране в еврозоната през януари. Това е най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2003 г. и е спад спрямо минус 42% през предходното тримесечие.

Нетното понижаване на търсенето „се дължи основно на общото ниво на лихвите, по-ниското доверие на потребителите и влошаването на перспективите пред жилищния пазар“, се казва в допитването. Съобщава се и за значително затягане на критериите за отпускане на ипотечни кредити.

Цифрите „обрисуват доста мрачна картина за“ жилищния сектор, коментира Фабио Балбони, икономист в HSBC, и допълва, че затягането на паричната политика от ЕЦБ в последно време „започва да се усеща при кредитирането, а това на свой ред се отразява на икономиката“.

ЕЦБ повиши депозитната си лихва до 2% през декември спрямо -0,5% миналия юни, най-голямото и най-бързо вдигане на лихвите в историята на паричния съюз. Пазарите очакват ново повишение от 50 базисни пункта на заседанието на Управителния съвет на банката в четвъртък.

Цените и сделките с жилищни имоти в еврозоната растяха по време на пандемията, подкрепени от рекордно ниските лихви и силното търсене от хора, които искаха по-голяма площ. Но с резкия ръст на лихвите цените на жилищата и сделките се очаква да намалеят значително, твърдят икономисти.

Спадът на търсенето на ипотечни кредити насочва към свиване с 12% на годишна база на жилищните инвестиции, прогнозира Capital Economics. Спад с такъв размер ще отнеме 0,7 процентни пункта от годишния икономически растеж, допълни компанията.

Най-новите официални данни от Евростат показаха, че цените на жилищата през третото тримесечие са намалели в шест страни от еврозоната, включително Германия, Дания, Италия и Швеция, спрямо предходните три месеца.

Oxford Economics прогнозира, че цените на жилищата ще намалеят с над 5% през 2023 г. в много страни, включително в Германия и Нидерландия. В еврозоната цените на жилищата се очаква да се свият с 2,4%, допълни компанията.

Данните на ЕЦБ сочат още, че критериите на банките за одобряване на заеми за бизнеса са били значително затегнати в началото на годината – най-голямото затягане от дълговата криза в еврозоната през 2011 г. Стандартите за отпускане на ипотечни кредити също са били рязко затегнати.

Авторите на доклада обясняват, че очаквания на банките за по-големи рискове пред икономическите перспективи на блока, спад в търпимостта към риск и повишаване на разходите за финансиране са продължили да затягат указанията им за кредитиране.

„Банките затягат стандартите си за кредитиране и търсенето на заеми намалява“, отбелязва Джак Алън-Рейнолдс, старши икономист за Европа в Capital Economics. Той допълва, че това насочва към „значителни спадове на потреблението и инвестициите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Цените и сделките с жилищни имоти в еврозоната растяха по време на пандемията, подкрепени от рекордно ниските лихви и силното търсене от хора, които искаха по-голяма площ. Но с резкия ръст на лихвите цените на жилищата и сделките се очаква да намалеят значително, твърдят икономисти.Ккаъв як купон беше,а ?Яка спекула ...Нооо изтерзвяването ще е болезнено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Банките затягат стандартите си за кредитиране и търсенето на заеми намалява, отбелязва Джак Алън-Рейнолдс, старши икономист за Европа в Capital Economics. Той допълва, че това насочва към значителни спадове на потреблението и инвестициите.Мислете и за родните БГ брокери и строители дето до оня ден пиеха кръвта на българските купувачи на имоти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Аааа не не стига ,това не може да е вярно ,брокерите в България и агенциите за недвижими имоти друго ни лъжеха до съвсем скоро ,това не може да е вярно ..ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още