IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY очаква през 2023 г. повече просрочени заеми и по-малко ипотечни кредити

През 2023 г. може да има по-малко корпоративни заеми и заеми за недвижими имоти, а броят на необслужваните заеми може да се увеличи

14:19 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти очакват намаляване на отпусканите ипотечни кредити. Снимка: DPA
Експерти очакват намаляване на отпусканите ипотечни кредити. Снимка: DPA

Високите цени на енергията и намаляващото търсене ще забавят значително кредитирането през следващата година. Според анализа на консултантската фирма EY European Bank Lending Forecast заемите за предприятията ще намалеят особено рязко.

След като през настоящата година корпоративните кредити отбелязаха рекорден ръст в Германия от 6,4%, през 2023 г. те ще намалеят с 2,9%, сочи прогнозата. Това поставя федералната република под средната стойност за еврозоната, където се очаква минус от 2,7%.

„Кризата засяга особено силно Германия, тъй като тя трябва да реши структурни проблеми - особено в производствения сектор, който доскоро разчиташе на евтин внос на енергия от Русия", казва пред Ройтерс Робърт Мелник, ръководител на подразделението за банковото дело и капиталовите пазари в EY Financial Services.

Според проучването кредитите за недвижими имоти също ще намалеят през следващата година. Прогнозата показва, че те ще се увеличат с 6,2% през настоящата година, но с обрата в лихвените проценти търсенето намалява. „Освен това недвижимите имоти, чиито цени са се повишили с 35% между първото тримесечие на 2019 г. и средата на 2022 г., сега изглеждат надценени в много региони", казва Мелник.

„На това реагират и банките - те с право са по-предпазливи при отпускането на кредити“. През 2023 г. анализаторите на EY очакват обемът на кредитите за недвижими имоти да намалее с 0,1%, докато за еврозоната като цяло се очаква ръст от 0,5%.

„За потенциалните строители става все по-трудно да получат жизнеспособно финансиране", казва Мелник. Това е така, защото допълнителните регулаторни мерки ще забавят и дейността на финансовите институции при отпускането на кредити за недвижими имоти. „А банките ще разглеждат много внимателно дали планът за финансиране е реалистичен и в условията на рекордно високи цени на енергията“. 

Очакват се още корпоративни фалити

Очаква се делът на необслужваните кредити в общия обем на кредитирането в страната да се увеличи почти двойно - до 2,3% от сегашните 1,2%. Фактът, че напоследък има много малко случаи на неизплатени кредити, се дължи и на мерките за държавна помощ, както и на мораториума върху фалитите по време на пандемията, казва експертът.

„Банките трябва да са подготвени за това, че броят на корпоративните фалити отново ще нарасне, когато навлезем в рецесия", казва управляващият партньор на EY Томас Грис. Въпреки това германският банков сектор ще се справи с увеличението без проблеми, така че няма опасност за банките. 

Перспективите, на които се основава прогнозата на EY, предполагат спад на икономическото производство от 1,1% през следващата година - значително по-силно понижение, отколкото в цялата еврозона, където се очаква икономиката да се свие с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още