IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Австрия искат преразглеждане на ипотечните ограничения

Според тях мерките създават прекомерни препятствия за купувачите, включително за хората, които искат да финансират покупката на първия си дом

15:02 | 02.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Четири месеца след влизането в сила на правилата, австрийските банки искат от регулаторите да преосмислят ограниченията за ипотечните кредити, целящи да овладеят нажежения имотен пазар, пише Bloomberg.

Те твърдят, че мерките създават прекомерни препятствия за купувачите, включително тези, които искат да финансират покупката на първия си дом, и са допринесли за спада с 40% на новоотпуснатите ипотечни кредити за домакинствата.

Държавни ръководители в Европа се опитват да регулират имотния пазар, който става недостъпен за мнозина заради растящите лихви и инфлацията след години на ръст на цените. Позицията на банковото подразделение на Австрийските икономически камари беше изразена след сходно предложение през октомври на финансовия министър Магнус Брунер.

Правилата в Австрия поставят правнообвързващи ограничения за размера на ипотечните кредити спрямо стойността на имота, месечните вноски и дължината на срока. Банките имат квота за кредити, които не отговарят на някои критерии.

Заемите за ремонт и подобряване на енергийната ефективност са изключени от правилата до лимит от 50 хил. евро.

„Регулацията в настоящата ѝ форма само разширява кризата“, коментира Вили Чернко, ръководител на банковото подразделение и главен изпълнителен директор на Erste Group Bank, в комюнике. „Всички сме заинтересовани от стабилни финансови пазари, но също и да позволим на хората да купят дом“, допълни той.

Правилата за финансова стабилност в Австрия се определят от комисия делегати от националната банка, финансовото министерство, финансовия регулатор и фискалния съвет. Цените на жилищата в страната се удвоиха в последните десет години, като достигнаха двуцифрен годишен ръст в последните осем тримесечия.

Преглед на правилата би бил навременен, тъй като последните данни за кредитирането може да бъдат оценени през първото тримесечие на 2023 г., заяви заместник-председателят на Австрийската национална банка Готфрид Хабер на 22 ноември. Растящите лихви и инфлацията са основно отговорни за охлаждането на жилищния пазар, докато правилата за ипотечно кредитиране имат по-малко въздействие, допълни тогава той.

Предложенията на банковото лоби включват смекчаване на ограниченията за по-младите купувачи на първо жилище, които имат повече средства за изплащане на заемите. Те също така отговарят на случаи, при които семействата купуват нов дом, преди да продадат предишния си имот, което изяжда от квотата за изключения на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още