IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на жилища в Германия е на най-високото си ниво от 20 г. насам

Пропастта между търсенето и предлагането може да се разшири до 700 хил. сгради в идните години

11:24 | 15.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотни експерти очакват новото жилищно строителство в Германия да продължи да намалява и през следващата година, сочи пролетният доклад на Германската имотна федерация (ZIA), цитиран от Ройтерс.

Недостигът на жилища вероятно ще достигне най-високото си ниво от 20 години насам, а пропастта между предлагането и търсенето може да се разшири до 700 хил. сгради в идните няколко години, предупреди президентът на ZIA Андреас Матнер.

Според доклада причина за това са растящите разходи за финансиране заради по-високите лихви и големите ръстове на цените на строителните материали и спадът на новото жилищно строителство.

Строителната индустрия предупреди миналата година, че рязък спад на жилищното строителство е неизбежен. През 2022 г. са били построени около 280 хил. апартамента, а очакванията са тази година да бъдат завършени около 245 хил.

Германският министър за жилищната политика Клара Гейвиц призна през януари, че новата цел на правителството за строителство на 400 хил. апартамента на година няма да бъде изпълнена през 2022 и 2023 г. Нагласите в строителния сектор се влошиха в последно време, допълни тя при представянето на доклада.

Мащабът на предизвикателството беше показан и от друга статистика – броят на одобрените за строителство нови апартаменти намалява. Около 24 304 жилища са били одобрени през ноември 2022 г., което е с 16% по-малко спрямо същия месец на 2021 г., съобщи германската Федерална статистическа служба, цитирана от Deutsche Welle.

Защо жилищната криза в Германия се задълбочава е ясно – пандемията от COVID-19 вече предизвика блокиране на доставките на строителни материали, а към това впоследствие се прибави и войната в Украйна. Украйна и Русия са сред най-големите производители на арматурно желязо и на дървесина.

Проблемът с недостига на жилища се задълбочава и от липсата на нови терени, растящите лихви, недостига на квалифицирани служители в строителството в Германия и притока на стотици хиляди бежанци от Украйна и други страни, които спешно търсят място за живеене в германски градове.

Всичко това означава, че положението е много по-тежко, отколкото Гейвиц признава, смята Федералната асоциация на германските компании за жилища и недвижими имоти (GdW).

„Смятаме, че през 2022 г. са били завършени около 280 хил. апартамента, но само около 240 хил. ще бъдат добавени през 2023 г. и 214 хил. през 2024 г.“, коментира председателят на асоциацията Аксел Гедашко. Според него Германия е изправена пред недостиг на жилища в идните поне десет години.

Повече домакинства с един човек

Освен наслагването на кризи, което влошава положението, принос за жилищната криза имат и демографски фактори. Броят на домакинствата с един човек в Германия трайно нараства, а германското население застарява, което означава, че хората остават в домовете си по-дълго време.

Но според Гедашко германското правителство е далеч от надлежно решение на проблема. „Всъщност досега германското правителство прави твърде малко, за да постигне собствената си цел за жилищно строителство. Жилищните компании се нуждаят от дългосрочна политика за жилищно строителство с надеждна и адекватна система за финансиране“, коментира той.

Нарастваща бюрокрация

Друг проблем, пред който са изправени строителните компании, е „рязкото увеличаване“ на регулациите, отбелязва Давид Еберхарт от жилищната асоциация BBU в Берлин-Бранденбург.

Според него често различните институции искат от компанията да извърши различни оценки, които след това се натъкват на противоречиви строителни норми – правилата за защита от шум и за енергийна ефективност, например, понякога изискват различна изолация.

В Германия има празни сгради, но те не са на точните места. А ако са, цените им са твърде високи. Еберхарт отбелязва, че за да извлече печалба от нов апартамент, предприемачът трябва да иска наем от 13 евро на кв. м на месец. „Всичко под тази цена трябва да бъде субсидирано“, допълва той. В момента средният наем в Германия е 8,30 евро на кв. м на месец.

Последна актуализация: 11:24 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още