IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устремът за жилищно строителство в Германия буксува

Разрешенията за жилищно строителство в страната са намалели с една трета през първото тримесечие

20:30 | 25.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Германия да увеличи предлагането на жилища буксуват, тъй като по-високите разходи за материали са довели до спад на поръчките за жилищно строителство с над една трета през първото тримесечие, сочат данни на основната организация на строителните компании в страната, пише Bloomberg.

Заявленията за разрешения за жилищно строителство са намалели с почти 24 хил. между януари и март, съобщи в четвъртък ZDB, базирана в Берлин. Мрачните перспективи може скоро да принудят компаниите да започнат да съкращават служители, каза Феликс Паклепа, управляващ директор на организацията.

„Захранваме списъка си с поръчки от половин година, а сега нямаме последващи поръчки“, допълни Паклепа в комюнике, коментирайки новите данни на Федералната статистическа служба.

Строителните компании в Европа страдат от комбинация от растящи лихви и скок на разходите за материали. Това води до рязка промяна в Германия, където строителните компании наемаха усилено служители, за да изпълнят целта на управляващата коалиция за изграждане на 400 хил. жилища на година.

Сега строителните компании са изправени пред перспективата да поставят работници в субсидирани от държавата програми за временен принудителен отпуск или „в най-лошия случай“ съкращаване на работни места, каза Паклепа. Цените на новите жилища в Германия надвишават тези на съществуващите жилища. Графика: Bloomberg LP Цените на новите жилища в Германия надвишават тези на съществуващите жилища. Графика: Bloomberg LP

Той призова правителството да се намеси и неотложно да осигури „стимули за инвестиции“, като нападна администрацията на канцлера Олаф Шолц за оттеглянето на някои субсидии за строителството миналата година.

„Хората, които искат да строят, падат духом и отменят поръчки“, заяви той.

Държавната банка за развитие на Германия KfW може да помогне с по-евтини заеми, а правителството трябва да смекчи „преувеличените енергийни изисквания“ за сградите поне временно, за да предотврати влошаване на кризата на жилищния пазар, допълни той.

Някои от партньорите на Германия в ЕС също имат проблемни жилищни пазари. В съседна Нидерландия новото строителство остава много под целите на правителството на фона на острия недостиг на достъпни жилища.

Жилищният пазар в Швеция отчита спад на нивата на строителството с повече от 50% през първото тримесечие, докато една от най-тежките имотни кризи в света продължава да набира пара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още