IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите строителни разходи сложиха край на спада на цените на жилищата в Германия

Индекс на цените на жилищата е нараснал за втори пореден месец през март

10:37 | 25.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Германия растат, тъй като нарасналите разходи за строителни материали забавят темпа на строителството и помагат за края на краткотрайния спад, пише Bloomberg.

Индекс за цените на жилищата е нараснал през март за втори пореден месец, стимулиран от по-затегнатия пазар на апартаменти и нови жилища, показват данни на ипотечния доставчик Europace. Показателят за новите жилища достигна рекорд миналия месец.

Цените на жилищата в най-голямата икономика в Европа започнаха да намаляват миналата година, тъй като по-високите лихви изплашиха купувачите, но нарасналите строителни разходи забавят темпа на новите проекти, като затягат предлагането, точно когато Германия се стреми да смекчи недостига на достъпни жилища.

Цените на жилищата в Германия нарастват след краткотраен спад. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Германия нарастват след краткотраен спад. Графика: Bloomberg LP

Макар повечето жилищни сегменти да растат, по-високите цени за бетон и други материали и по-затегнатия пазар за строителни работници задържат цените на съществуващите жилища, отбелязва един от главните изпълнителни директори на Europace Щефан Мюнтер.

„Тук пазарът на продавачите се превръща в пазар на купувачите“, казва той в изпратено по имейл съобщение. „Една от причините за колебливото поведение на купувачите на съществуващи имоти са разходите за модернизация, които може да са много високи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още