IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на строителството в Германия продължават да растат

През февруари цените в строителството са с 15% по-високи от тези преди година. Това се дължи главно на повишените разходи за материали 

15:25 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jan Woitas/dpa
Снимка: Jan Woitas/dpa

Цените на строителството в Германия продължават да нарастват. Според последните данни на Федералната статистическа служба обаче през февруари нарастването на цените се е забавило. Според базираната във Висбаден агенция цените за ново строителство на конвенционално произведени жилищни сгради са били с 15,1% по-високи през месеца, отколкото през февруари 2022 г.

Последното увеличение на годишна база беше 16,9% през предходния отчетен месец ноември. В сравнение с ноември 2022 г. цените на строителството през февруари 2023 г. са се увеличили с 2,7%, предава DPA. 

Особено голямо е увеличението на цените на строителните работи по покриви - със 17,1 процента. Изкопните работи са били с 14,9 процента по-скъпи през февруари т.г. в сравнение с година по-рано, а зидарските дейности са поскъпнали с 12,7 процента.  Цените на довършителните работи са се увеличили с 16,0 %, а тези на отоплителните системи и системите за централно водоснабдяване - с 18,2%.

Една от причините за повишените разходи е преди всичко силното поскъпване на строителните материали. Огромното нарастване на разходите заплашва да накара много строители и инвеститори да се въздържат от планирани проекти, още повече че те не само трябва да плащат повече за материали, но и лихвените проценти са се повишили значително. 

„Прекалено високите цени на земята, цените на съществуващите имоти, а също и цените на строителството, които се развиха в хода на дългогодишната фаза на ниски лихви, сега са на ръба на корекция", пишат водещите институти за икономически изследвания в своя съвместен анализ за федералното правителство. „Преди това да се случи в широк мащаб, търсенето на строителни услуги едва ли ще се съживи - въпреки спешния недостиг на жилища на някои места“. 

Като контрамярка институтите предлагат отново да се намали данъкът върху прехвърлянето на земя, който от години се повишава в почти всички федерални провинции.  

Цените на новото строителство на административни сгради също са се увеличили през февруари - с 15,5% в сравнение със същия месец на миналата година. При търговските оперативни сгради увеличението е с 15,4%, а при пътното строителство - със 17,9%. Всички цифри се отнасят за строителните работи по конструкцията с включен ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още