IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви по ипотеките оскъпяват силно наемите в Германия и Великобритания

В същото време цените на жилищата за продажба в двете страни намаляват

16:30 | 20.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемите в големи германски градове продължават да растат, тъй като търсенето, подкрепено от растящите лихви, отдалечава потребителите от покупките на жилища, пише Bloomberg.

През юни новите наематели в съществуващи сгради е трябвало да плащат с 16% повече спрямо година по-рано в Мюнхен и с 14% повече в Берлин, сочат данни на онлайн платформата ImmoScout24. За сметка на това цените на стари апартаменти са намалели с 5,5% в Мюнхен и с 0,9% в Берлин.

„Резкият ръст на наемите е следствието от преход от пазара на покупко-продажби към пазара на наеми“, коментира Immoscout.

Цените на наемите в големите германски градове продължават да растат, докато продажните цени са в застой. Графика: Bloomberg LP Цените на наемите в големите германски градове продължават да растат, докато продажните цени са в застой. Графика: Bloomberg LP

Докато Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да повишава лихвите, за да укроти инфлацията, по-високите лихви по заемите са затруднили повече купувачи да си позволят жилище. Но предлагането е вече затегнато, а усилията за запълване на недостига чрез изграждането на нови жилища не дават резултат.

От януари до май са издадени разрешения за строеж на 94 хил. нови жилища, с 31% по-малко спрямо предходната година, сочат данни на Германската строителна асоциация.

„В обозримо бъдеще очакваме огромен срив на инвестициите в строителството на частни жилища“, коментира Феликс Паклепа, ръководител на асоциацията ZDB, в комюнике. „Това увеличава вероятността от сериозен спад на пазара“, допълва той.

Жилищата, които се строят, обикновено са в по-високия сегмент на пазара и влошават положението на наемателите, вместо да го подобряват. През юни новите апартаменти са били с 40% по-скъпи в Берлин и с 19% в Мюнхен.

„Развитието на наемния пазар в Берлин е безпрецедентно в германската история“, отбелязва  ImmoScout.

Платформата за недвижими имоти използва двустаен апартамент с площ от 70 кв. м като референтен обект за наем и тристаен апартамент от 80 кв. м за продажба.

Силното поскъпване на наемите не е ограничено само до големите германски градове. Цените на наемите във Великобритания са нараснали до най-високото си ниво в историята, докато цените на жилищата са намалели, показаха данни на британската статистическа служба, цитирани от Financial Times.

Наемите на частни жилища са се повишили с 5,1% през 12-те месеца до юни, най-голямата годишна процентна промяна от началото на воденето на статистика през януари 2016 г.

Годишното процентно изменение на цените на наемите в Лондон е достигнало 5,3% в посока нагоре за 12-те месеца до юни, над средното ниво в Англия, и най-високият годишен темп от септември 2012 г.

Нийл Хъдсън, анализатор на жилищния пазар, коментира, че ръстът на цените на наемите не е уникален за Великобритания. Възстановяването на търсенето след пандемията в комбинация с растящите лихви, които повишават разходите по ипотечните кредити на собствениците, водят до сходни ръстове на цените и в САЩ, Канада и Ирландия.

Но във Великобритания положението е влошено от пренасочването към по-дългосрочни наемни договори, което намалява оборота, и от собствениците, които продават или се насочват към временни наеми, което свива още повече вече оскъдното предлагане на имоти под наем.

Неотдавнашни допитвания показват, че търсенето на наеми се засилва, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити ограничават броя на хората, които могат да си позволят да купят имот.

Данните на Националната статистическа служба на Великобритания сочат, че средните цени на жилищата в страната са намалели с 0,4% на сезонно изгладена база между април и май. Така годишният ръст се е забавил до 1,9% спрямо ревизираните 3,2% предходния месец.

Най-слабият растеж на годишна база е отчетен в Лондон, където цените са най-високи, а купувачите – по-задлъжнели.

„Цените на жилищата вече намаляваха преди новия ръст на лихвите по ипотечните кредити“, коментира Габриела Дикенс, икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, и допълва, че според по-скорошни допитвания спадовете на цените ще станат по-резки в следващите месеци.

До момента цените на жилищата се оказаха по-устойчиви, отколкото много икономисти очакваха, на фона на растящите лихви, въпреки че броят на сделките значително намалява.

Дикенс отбелязва, че въпреки спада през май средните цени на жилищата са с цели 24,6% над нивото им през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още