IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от жилищата във Великобритания са изгубили стойност за шест месеца

Те са поевтинели със средно 7700 паунда, сочат данни на имотен портал

09:42 | 06.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над 11 млн. жилища във Великобритания са отчели спад на стойността си от края на миналата година, тъй като скъпите ипотечни кредити разтърсват имотния пазар, пише Bloomberg.

Около 38% от домовете са изгубили най-малко 1% от стойността си между ноември и май, сочат данни на имотния портал Zoopla. Тези имоти са изгубили средно 7700 паунда. Това е ръст спрямо 18 на сто от домовете, които са изгубили стойност през 12-те месеца до май, което означава, че последиците от растящите лихви започват да натежават върху цените.

„Жилищният пазар регистрира спад на цените на жилищата спрямо края на 2022 г. и началото на 2023 г., докато пазарът се приспособява към лихви от 6%“, коментира Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Това води до понижаване на цените на почти четири от десет жилища през последните шест месеца, обикновено става дума за по-големи домове с по-високи цени“, допълва той.

Цените на жилищата във Великобритания намаляват от края на 2022 г. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания намаляват от края на 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Британският пазар е под натиск от тройния удар на скъпи ипотечни кредити, икономическата несигурност и най-тежката криза с разходите за живот от едно поколение насам. Средната лихва по двегодищните и петгодишните заеми с фиксиран лихвен процент надхвърлиха 6% това лято и се доближиха до 14-годишния връх в края на 2022 г.

В същото време възниква регионално разделение в движението на цените на жилищата. Домовете на почти половината от домакинствата в Северна Англия, Уелс и Мидландс са увеличили стойността си през последните шест месеца спрямо едва една пета от имотите в Лондон и Югоизточна Англия, където цените вече са далеч по-високи, сочат данни на портала Zoopla. Компанията предупреди, че средните цени на жилищата на национално ниво може да бъдат „опасни, когато се използват за вземане на решения за отделни имоти“.

Ключовите лихви по ипотечни кредити във Великобритания отново надхвърлят 6%. Графика: Bloomberg LP Ключовите лихви по ипотечни кредити във Великобритания отново надхвърлят 6%. Графика: Bloomberg LP

Въпреки това имотите на две трети от собствениците на жилища са увеличили стойността си с поне 1% през 12-те месеца до май, като средно са добавили 7000 паунда, сочат данните от доклада. Те обаче са под една трета между ноември и май, след като злополучният минибюджет на правителството от септември предизвика сътресения на пазарите.

„Със стойност от 10,8 трлн. паунда жилищният пазар е огромна част от богатството в страната“, отбелязва Донъл. Стойността, която собственик на жилище може да получи за имота си, „влияе на това доколко добра лихва може да получи при рефинансиране“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 лихвите + демографията ще натиснат цените надолу. Цените на имотите в момента са непосилни за голямата част от обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
В България банките все още държат строителите и пазара ,заради евтиния кредит ,но както виждаме в цял свят ,новата картинка е друга и евтините кредити,ниските лихви са вече в историята и вчера главния икономист на Уникредит България ,ясно заяви че колкото и да ни се иска България НЯМА да избегне промяната в лихвената политика ,като лихвите за бизнес кредитите вече са вдигнати и то с нива близки до тези в Европа ,следват лихвите по кредитите за домакинствата и физическите лица ,посоката е нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още