IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания отчитат първия си годишен спад от 2012 г. насам

Средната цена на жилище в страната в момента достига 286 532 паунда

16:10 | 07.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са отчели първия си годишен спад от 2012 г. насам, сочат данни на кредитора Halifax, цитирани от Bloomberg. Натискът върху кредитополучателите расте след възобновяването на ръста на лихвите по ипотечните кредити. 

Средните цени са намалели с 1% през май спрямо година по-рано до 286 532 паунда (355 720 долара), съобщи Halifax в комюнике. Това се случва след поредица от месечни спадове миналата година, които за кратко бяха прекъснати през първите три месеца на 2023 г., и означават, че цените на жилищата сега са с 2,5% под връхната им точка през август миналата година.

Английската централна банка (АЦБ) пристъпи към най-агресивната си поредица от повишения на лихвите от края на 80-те години на миналия век. Домакинствата едва сега започват да усещат затягането на паричната политика, като 1,3 млн. души трябва да рефинансират евтините си ипотечни кредити с фиксирана лихва тази година. 

"Краткият ръст на жилищния пазар през първото тримесечие на тази година се изпари, последиците от по-високите лихви постепенно се отразяват на бюджетите на домакинствата", коментира Ким Кинаирд, директор на отдела за ипотечни кредити в Halifax.  Цените на жилищата във Великобритания отчитат първия си годишен спад от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания отчитат първия си годишен спад от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити се увеличават през последните няколко седмици, след като по-високата от очакванията инфлация накара инвеститорите да прогнозират, че централната банка ще продължи да вдига лихвите до лятото. 

Лихвите по най-популярните заеми сега са над 5%, ниво, което АЦБ определи като праг на болката за потребителите. Средните лихви по петгодишните заеми с фиксиран лихвен процент и съотношение между дълга и собствения капитал от 85% нараснаха до 5,02% тази седмица спрямо 4,55% предходната седмица, показват данни на имотния портал Rightmove. 

Кинаирд предупреди, че повишаването на лихвите по ипотечните кредити през последно време "неизбежно ще се отрази на доверието в жилищния пазар, тъй като както купувачите, така и продавачите коригират очакванията си".  Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново поемат нагоре. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново поемат нагоре. Графика: Bloomberg LP

Данните на Halifax подкрепят тези на Nationwide Building Society, която съобщи миналата седмица, че цените са продължили да спадат през май. Преди това Halifax обрисува по-светла картина на жилищния пазар от Nationwide. Фактът, че и двете съобщават за спадове на цените е ясен знак за натиска към понижаване на пазара. 

"Британският жилищен пазар слиза на земята след силни три години, а не пада от стръмна скала", коментира Том Бил, ръководител на жилищните анализи за Великобритания в консултантската компания Knight Frank. "Това не е втора част на световната финансова криза за цените на жилищата. Всеки спад ще бъде ограничен от растящите заплати, ниската безработица, кешовите продажби, рекордно високите нива на богатството, заключено в жилищата, по-дългия срок на ипотечните кредити и натрупаните спестявания по време на пандемията", допълва той. 

Някои икономисти предупреждават, че цените на имотите може да намалеят с 10% тази година въпреки липсата на предлагане и силния пазар на труда, които оказват известна подкрепа. Halifax съобщи, че цените са останали непроменени през май и са намалели с 0,4% през април. 

Най-големите спадове на годишна база са били отчетени в Южна Англия и в Лондон. Апартаментите са регистрирали най-голямото понижение на цените от 1,9% на годишна база.

Рейтинговата агенция Fitch предупреди във вторник, че достъпността на ипотечните кредити - процентът от доходите, заделян за месечни вноски по жилищни заеми, ще се влоши до най-ниското си ниво от 2008 г. насам във Великобритания тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Пф кампусите у Софето са бетон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още