IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания се върнаха към спад през май

Насрещните ветрове за имотния пазар се засилват, предупреди ипотечният кредитор Nationwide Building Society

13:45 | 01.06.23 г. 1
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са възобновили спада си, а Nationwide Building Society предупреди, че насрещните ветрове за продавачите на имоти се засилват, пише Bloomberg.

Индексът на ипотечния кредитор показва, че цените са намалели с 0,1% през май след месечния ръст от 0,4% през април, данните бяха ревизирани към понижение спрямо предишната оценка. Икономисти очакваха по-рязък спад от 0,5%.

Насрещните ветрове за британския жилищен пазар се засилват. Графика: Bloomberg LP Насрещните ветрове за британския жилищен пазар се засилват. Графика: Bloomberg LP

Кредитополучателите са изправени пред рязък ръст на разходите за обслужване на ипотечните кредити, след като инфлацията остана по-висока от очакваното и това кара инвеститорите да очакват, че Английската централна банка (АЦБ) ще продължи да повишава лихвите и през лятото.

„Насрещните ветрове за жилищния пазар вероятно ще се засилят в краткосрочен план. Лихвите също се очаква да останат по-високи за по-дълго време. Ако те бъдат запазени, това вероятно ще окаже нов натиск към повишаване на лихвите по ипотечните кредити, които през последно време се понижават“, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър в комюнике.

Той прогнозира „относително меко кацане“ за цените, защото безработицата остава ниска, а домакинствата имат финансова предпазна мрежа да издържат на сътресението.

Годишният темп на спада се е ускорил до 3,4% спрямо 2,7% през април, с което средните цени на жилищата достигат 260 736 паунда, или около 4% под връхната точка от август м. г.

„Британският жилищен пазар се насочва към допълнителна корекция. Индексът на Nationwide на цените на жилищата намаля с по-малко от очакваното през май, но кредиторите започват да изтеглят по-евтини договори за ипотечни кредити от пазара в очакване на по-високи лихви по заемите. Това означава, че по-значителната корекция на цените на жилищата вероятно ще се възобнови“, коментира Нирадж Шах, анализатор от Bloomberg Economics.

Британски банки изтеглят договори за ипотечни кредити от пазара. Графика: Bloomberg LP Британски банки изтеглят договори за ипотечни кредити от пазара. Графика: Bloomberg LP

Въпреки спада на цените на национално равнище брокерите казват, че търсенето в Лондон, където имотите са най-скъпи, е останало високо.

„Май донесе значителна активност в централната част на Лондон, като чуждестранни купувачи, особено такива с високо нетно богатство от Близкия изток, се стичат в столицата, за да се възползват от забавянето на пазара през последно време и да инвестират тук сигурно в дългосрочен план“, казва Оливър Фиш, директор на компанията за луксозни имоти Oliver James в Лондон.

В същото време собственици на имоти бяха принудени да продадат някои от имотните си портфейли с повишаването на лихвите по ипотечните кредити. Но Фиш очаква доверието да се върне на пазара през тази година, „докато се приспособяваме към още по-висока лихвена среда“.

Въпреки най-бързата поредица от повишения на лихвите от четири десетилетия последиците от растящите лихви по заемите тепърва връхлитат жилищния пазар. АЦБ счита, че само една трета от лихвените ѝ повишения от декември 2021 г. насам, които тласнаха основната лихва нагоре от 0,1% на 4,5%, е усетена до момента в икономиката.

Кредитополучателите усещат последиците, когато рефинансират кредити с фиксирана лихва, като над 1,3 млн. души се очаква да изпитат проблеми между април и декември тази година.

Британците са изправени пред ипотечен шок с изтичането на евтините ипотечни кредити с фиксирана лихва. Графика: Bloomberg LP Британците са изправени пред ипотечен шок с изтичането на евтините ипотечни кредити с фиксирана лихва. Графика: Bloomberg LP

Няколко месеца индексът на Nationwide за цените на жилищата показва по-резки спадове в сравнение с показателя на конкурентния кредитор Halifax. Въпреки това индексът на Halifax спадна за първи път тази година миналия месец, подчертавайки натиска към понижение, обхванал пазара.

Въпреки спада цените на жилищата не са намалели с 10%, както предупредиха много икономисти за тази година. По-затегнатите условия за кредитиране намаляват активността на купувачите, но липсата на предлагане и силният пазар на труда водят до по-добро представяне на пазара от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 11 месеца
Глада е по-силен от тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още