IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания са намалели по-бързо от очакваното през февруари

Спадът на цените ще продължи, докато АЦБ приключи най-бързия си цикъл на затягане на паричната политика, смятат икономисти

13:40 | 31.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са намалели с най-бързия си годишен темп от 2009 г. насам, след като растящите лихви повишават разходите за обслужване на заемите, сочат данни на Nationwide Building Society, един от най-големите ипотечни кредитори в страната, цитирани от Bloomberg.

Средните цени на жилищата са намалели с 3,1% спрямо година по-рано през март, над очакванията на икономистите за спад с 2,2 на сто, показват данните на Nationwide Building Society. Цените са спаднали с 4,6% спрямо връхната им точка през август, с което средната цена е достигнала 257 122 паунда (318 320 долара).

Данните се прибавят към признаците, че повишаването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) забавят пазара, който процъфтяваше по време на рецесията, придружаваща пандемията. Централната банка вдигна ключовата си лихва до 4,25% в поредица от стъпки спрямо почти нулевото равнище в края на 2021 г. Мярката е част от усилията ѝ за овладяване на инфлацията.

Цените на жилищата във Великобритания намаляват с най-бързия си темп от 2009 г. насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания намаляват с най-бързия си темп от 2009 г. насам. Графика: Bloomberg LP

„За пазара ще бъде трудно да си върне голяма част от инерцията в краткосрочен план, тъй като доверието на потребителите остава слабо, а бюджетите на домакинствата са под натиск от високата инфлация“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. „Достъпността на жилищата също остава ограничена, тъй като лихвите по ипотеките се запазват много над най-ниските им равнища, преобладаващи през същия период на миналата година“, допълва той.

Отделни данни от петък показаха, че икономиката се е представила по-добре от очакванията през четвъртото тримесечие, като е нараснала с 0,1% вместо да изпадне в стагнация. Жизненият стандарт също се е подобрил за първи път от над една година.

Данните на Nationwide са по-песимистични от тези на някои по-дългосрочно ориентирани доклади, които показаха, че пазарът възвръща част от силата си.

Rightmove съобщи, че офертните цени за имотите, които излизат на пазара, все още растат, а оценители, които правят оценки на жилища, са по-оптимистично настроени. Одобрените ипотечни кредити, отчитани от АЦБ, също са нараснали през февруари, но са останали под връхната точка от миналата година.

Икономисти съобщават, че спадът на цените на жилищата вероятно ще продължи, докато АЦБ приключи с най-бързия си цикъл на затягане на паричната политика от три десетилетия насам.

„Търсенето няма да се възстанови, докато лихвите по ипотечните кредити или цените на жилищата не намалеят значително“, коментира Гарбиела Дикенс, икономист в Pantheon Macroeconomics. „Но шансовете лихвите по ипотечните кредити да спаднат още в краткосрочен план са малки, тъй като вероятно сме на няколко месеца от силен сигнал на Комисията по паричната политика, че банковата лихва е достигнала връхна точка“, допълва тя.

Цените на жилищата в Лондон са намалели с 4,1% на годишна база до 511 293 паунда. Те спадат по-бързо в Източна Англия и в Шотландия.

Това е седми пореден месец на месечен спад, като цените са се понижили с 0,8% само през март, над два пъти по-бърз темп спрямо очакванията на икономистите.

„Жилищният пазар достигна повратна точка миналата година в резултат на сътресенията на финансовия пазар, които последваха минибюджета. Оттогава активността остава вяла“, отбелязва Гарднър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още