IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания планира промени в полза на наемателите на частни жилища

Законопроект на правителството отнема правото на собствениците да гонят наематели без вина

13:37 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство се готви да очертае поредица от допълнителни предпазни мерки за наематели като част от най-големите промени на пазара на частни жилища под наем от едно поколение насам, пише Bloomberg.

Законопроектът „Реформа за наемателите“ ще бъде внесен в парламента по-късно в сряда и ще премахне съществуващата разпоредба „раздел 21“, която позволява на собствениците на имоти да гонят наематели чрез т. нар. изгонвания без вина. Той ще даде на наемателите повече правомощия да оспорват лоши стандарти, без да се страхуват, че ще изгубят дома си.

Британското правителство публикува законопроекта за реформиране на правата на наемателите на частни жилища.

Законопроектът, който беше обсъден за първи път от Консервативната партия през 2019 г., е много очакван от защитници на правата на наемателите, които отдавна искат допълнителна защита за милиони хора в Англия, живеещи в наети жилища от частни собственици.

„Законопроектът е огромна възможност за подобряване на живота на 11-те милиона души, които сега живеят в домове под наем от частни собственици“, казва Дан Уилсън Кроу, изпълняващ длъжността директор на активистката организация Generation Rent. Причината е, че „гоненията от дома въз основа на раздел 21 правят невъзможно за наемателите да съобщават без притеснение за проблеми с дома им“, допълва той.

Макар че добавените защити може да донесат известно успокоение за хора, изправени пред растящи цени на наемите в много градове, те също така може да предизвикат отлив от наемния пазар на собственици на жилища, които вече се борят с по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на поредицата от повишения на лихвите и по-строгите регулации.

Бен Бийдъл, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на жилища, съобщи в комюнике, че когато разпоредбите на раздел 21 бъдат премахнати, „отговорните“ собственици на имоти ще се нуждаят от доверие, че могат да си върнат имотите си възможно най-скоро, когато имат легитимни основания.

Правителството съобщи, че собствениците на имоти също ще получат допълнителни правомощия да гонят антисоциални наематели, като те ще ускорят процеса и ще разширят вредните действия, които може да доведат до изгонване от дома.

Бийдъл призова за повече подробности как ще работи това и също така заяви, че правителството трябва да отговори на „сериозно безпокойство“ за наемните договори с отворен край, характерни за собственици на жилища, които ги отдават на студенти, заради нуждата от план за академичната година.

Публикуването на законопроекта ще позволи на политиците да обсъдят конкретни законодателни мерки, които включват още разпоредби, целящи да подобрят безопасността и качеството на наемните жилища.

Мерките срещу собствениците на частни жилища ще направят също незаконни общите забрани да се отдават имоти на наематели с деца или на хора, които получават социални помощи. Те също така ще дадат на наемателите законното право да искат домашен любимец в дома си и предвиждат нов обмудсман, който да разрешава спорове със собственици на имоти.

Премиерът Риши Сунак вече е подложен на натиск да разреши проблемите на британския жилищен пазар, след като имотната криза в страната беше посочена като причина, допринасяща за повсеместните загуби на консерваторите на местните избори по-рано този месец. В същото време лидерът на лейбъристите Киър Стармър се стреми да извлече полза от нови политики в подкрепа на жилищната собственост, включително възстановяване на целите за жилищно строителство, за да се гарантира, че частният сектор строи поне 300 хил. домове на година.

Стармър заяви в сряда, че планира да подкрепи законопроекта на секретаря по жилищната политика Майкъл Гов.

„Мисля, че това, което той казва, до голяма степен е правилно и ние ще го подкрепим“, заяви Стармър пред BBC News. „Не смятам, че гоненията от дома без вина са правилни. Те не дават сигурност, затова ще подкрепя това, което правителството прави днес за наемателите“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още