IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища във Великобритания растат два пъти по-бързо от заплатите

Пазарът достига повратна точка, при която месечният наем не може да расте още и да остане достъпен, предупреждават наблюдатели

11:09 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британците, които през изминаващата година са се нанесли в жилища под наем, са се сблъскали с двойно по-голям ръст на цените от ръста на заплатите им и няма признаци, че нажеженият пазар скоро ще се успокои, пише Bloomberg.

Цената на новите апартаменти под наем е нараснала с 12,1% в 12-те месеца до октомври, показват данни на имотния портал Zoopla. За сравнение, заплатите в трите месеца до септември са нараснали с 6%.

Сега наемите поглъщат 35% от средните доходи, най-високото ниво от поне 2009 г. насам, когато Zoopla е започнала да събира данни. Наемите в Лондон изискват 48,4% от средните доходи, след като са достигнали 1879 паунда (2295 долара) на месец, съобщава порталът. Наемите във Великобритания стават все по-недостъпни. Графика: Bloomberg LP Наемите във Великобритания стават все по-недостъпни. Графика: Bloomberg LP

Наемателите, които са останали в същия имот, трябва да се справят с по-малък ръст на цените от средно 3,8% за годината, отбелязва Zoopla.

Но хората, които трябва да сменят жилището си, могат да очакват още проблеми.

Запитванията за жилище под наем в клоновете на агенциите за недвижими имоти са с 46% над средното петгодишно равнище, а броят на жилищата под наем почти не е нараснал от 2015 г. насам. Лихвите по ипотечните кредити, които достигнаха 14-годишен връх след мини бюджета от септември, повишават разходите на много собственици на жилища и обезсърчават други да отдават имотите си под наем.

„Наемателите плащат цената на ниските нива на нови инвестиции в частни жилища под наем“, коментира Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Хроничният недостиг на предлагане е причината за бързия ръст на наемите, които стават все по-недостъпни за наемателите в страната“, допълва той. Броят на частните жилища под наем във Великобритания остава непроменен от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg LP Броят на частните жилища под наем във Великобритания остава непроменен от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Ако наемите растат със същия темп и догодина, наемателите ще трябва да заделят 37% от доходите си за собственика на жилището си, сочат данните на Zoopla. Но наемите вероятно ще се повишат с около 5% заради непрактичния подход да се подлагат на още по-голям натиск бюджетите на наемателите, отбелязват авторите на доклада.

„Ще видим пазарът на наеми да достига повратна точка, при която средният месечен наем не може да расте повече и да остане достъпен“, коментира Майкъл Кук, управляващ директор на британската компания за наеми Leaders Romans Group. „Негативните последици от това са, че собствениците на имоти няма да получават месечни плащания от наемателите, което ще засегне способността им да изплащат ипотечните си кредити“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още