IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джереми Хънт: По-ниските нива на държавен дълг ще позволят понижаване на данъците

Все още имаме работа за вършене по отношение на инфлацията, изтъква финансовият министър на Великобритания

20:00 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Джеръми Хънт предположи, че намаляващите разходи за лихви по дълга може да му дадат възможност да понижи данъците в своя бюджет през пролетта, което ще даде тласък на управляващата Консервативна партия през годината, в която вероятно ще се състоят избори.

Правителството на Обединеното кралство планира да „намали данъчната тежест, ако има възможност“, изтъква Хънт в интервю за Bloomberg. Въпреки това той добави, че не може да знае какво е възможно, докато не види новите прогнози на Службата за бюджетна отговорност през следващата година.

Хънт и министър-председателят Риши Сунак са подложени на натиск от членове на собствената си партия да намалят данъците, за да подобрят изборните перспективи на торите. Тъй като управляващата партия изостава от опозиционните лейбъристи с около 20 пункта в социологическите проучвания, се очаква Сунак да свика нови парламентарни избори през 2024 г., като трябва да го направи най-късно до края на януари 2025 г.

„Ако лихвените плащания по дълга намалеят, това потенциално ми дава повече пространство и бих могъл да го използвам по много различни начини, но никога не бих го използвал по начин, който би компрометирал битката срещу инфлацията“, подчертава Хънт. „Бихме искали да намалим данъчната тежест по начин, който е отговорен“, допълва той.

С по-бавна инфлация, променяща траекторията на пазарните лихвени проценти, които определят разходите по заемите при държавния дълг, разходите по дълга на Обединеното кралство вече спадат. Главният икономист на Oxford Economics за Великобритания Андрю Гудуин изчисли по-рано тази седмица, че финансовият министър ще разполага с допълнителни 11 млрд. паунда свобода след спада на пазарните лихви през последните няколко седмици.

Оттогава инфлацията се охлади под очакванията и пазарите понижиха прогнозите си за лихвите. Сега те очакват намаления на лихвите до 4% през следващата година.

Торите продължават да изостават от лейбъристите в последните социологически проучвания. Източник: Bloomberg Торите продължават да изостават от лейбъристите в последните социологически проучвания. Източник: Bloomberg

И Хънт, и Сунак многократно изтъкваха, че искат да намалят данъците, като въпросът се превърна във водеща тема в рамките на торите, които отдавна се представят като партията на ниските данъци. Въпреки това, при консерваторите, данъчната тежест е напът да достигне връх след Втората световна война.

Правителството се бори да закърпи бюджетните дупки след огромното увеличение на заемите заради пандемията, което увеличи националния дълг до 97,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната - най-високото му ниво от 60-те години на миналия век.

Увеличението на лихвените проценти до 5,25% от 0,1% през последните 24 месеца от страна на Английската централна банка (АЦБ), която се опитваше да охлади инфлацията, добави около 60 млрд. паунда към годишните разходи за обслужване на дълга, еквивалентни на бюджета за отбрана на Обединеното кралство.

Инфлацията във Великобритания вече се охлажда значително. Източник: Bloomberg Инфлацията във Великобритания вече се охлажда значително. Източник: Bloomberg

Хънт добави, че „все още има работа за вършене“ за намаляване на инфлацията, която се е охладила до 3,9% от 11,1% през миналата година, и че това остава непосредственият приоритет на правителството. Инфлацията все още е два пъти над целта от 2% на АЦБ.

Според него правителството няма да уреди въпроса с продължаващите стачки на здравните служители, като предложи по-високи заплати. „Няма да се съгласим да плащаме за сделки, които застрашават напредъка ни при забавянето на инфлацията“, изтъкна Хънт, добавяйки: „Начинът да върнем индустриалната хармония е да охладим инфлацията“.

Той също така отказа да коментира перспективите за лихвените проценти, но посочи: „Мисля, че хората ще започнат да се чувстват по-оптимистични за личните си финанси, ако видят, че лихвените проценти се движат в низходяща посока“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още