IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак е под нов натиск след рекордна нетна миграция на Острова през 2022 г.

Това засилва натиска върху премиера Риши Сунак да действа, за да намали броя на легалните мигранти преди парламентарните избори

22:10 | 23.11.23 г. 1
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Годишната нетна миграция към Великобритания е ударила рекордните 754 хил. души миналата година и остава на високи нива оттогава насам, показаха данни от четвъртък, засилвайки натиска върху премиера Риши Сунак да действа, за да я намали преди парламентарните избори, съобщава Ройтерс.

Високите нива на легалната миграция доминира британския политически небосклон от над десетилетие и ще бъде ключов въпрос и на вота, който се очаква следващата година.

Данните са нов неуспех за Сунак, чиято водеща политика за справяне с нелегалните мигранти бе почти разбита миналата седмица от решение на съда, според което план за изпращане на търсещи убежище в Руанда е незаконен.

Освен ангажимента му да „спре лодките“ – препратка към нелегалната миграция, той обеща и да намали броя на хората, идващи във Великобритания легално, реагирайки на опасенията на избирателите за натиска върху обществените услуги и недостига на жилища.

За годината до декември 2022 г. националната статистическа служба (ONS) коригира нагоре данните за нетната миграция до 745 хил. души – нов рекорден връх и със 139 хиляди повече спрямо предишната оценка. Освен това нетната миграция за годината до юни 2023 г. е била 672 хиляди спрямо 607 хиляди година по-рано.

ONS заяви, че по-голямата част от имиграцията сега е била на лица извън Европейския съюз, като ръстът за годината до юни се дължи основно на мигранти, идващи с цел работа, най-вече за запълване на недостига в здравния и социалния сектор.

Идващите във Великобритания, за да учат, формират най-големия дял от лица извън ЕС, добавя ONS, а доказателствата през последните години показват, че все повече студенти остават за по-дълго и продължават с работни визи.

Трите националности с най-много мигранти от извън ЕС през годината до юни са индийци, нигерийци и китайци.

Вътрешният министър Джеймс Кливърли каза, че правителството иска да премахне злоупотребата с визовата система, за да намали броя мигранти.

„Правителството остава напълно отдадено на намаляването на нивата на легална миграция“, казва той в изявление.

Високите нива на миграция – над двойно повече от 329 хил. лица, отчетени през годината преди вота за Brexit през 2016 г., който отчасти се дължеше именно на опасения около миграцията – показва предизвикателството пред Сунак предвид недостига на работна ръка в страната.

„Това ниво на легална имиграция е неустойчиво както от икономическа, така и от социална гледна точка. Няма публичен мандат за това, тя е извън капацитета за подкрепа на обществените ни служби и подкопава производителността и заплатите в Обединеното кралство, като замества по-евтината чуждестранна работна ръка“, заяви бившият министър от консерваторите Саймън Кларк в социалната мрежа X, преди Twitter. „Имаме нужда от спешна промяна на подхода“.

ONS заяви, че броят на хората, пристигащи по хуманитарни маршрути, например специални схеми за хора от Украйна и Хонконг, които помагат да се увеличават цифрите през последните две години, намалява през 12-те месеца до края на юни.

Макар че правителството може да се опита да покаже спада от 745 хил. души през 2022 г. до 672 хиляди като доказателство, че политиките му да ограничи лицата започват да работят, ONS заяви, че още не е ясно дали е достигнат върхът.

Говорителят по вътрешните работи на опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър заяви, че данните показват, че консерваторите „нямат контрол върху имиграцията и убежището и нямат план за икономиката“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
ratten
преди 5 месеца
браво, всяка година поне нови 600 000 пакистанци и индийци, тук там някой африканец. розовото и рижавото съвсем ще се затрият като цветове там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още