IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер: Забавихме инфлацията наполовина, следва да понижим и данъците

Риши Сунак обеща те да бъдат намалени „внимателно“ и „устойчиво“

22:00 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че правителството му може да започне да намалява данъците, след като постигне целта си да забави инфлацията до два първи по-ниско ниво през тази година. Това загатва, че икономическите планове, които ще бъдат представени тази седмица от министъра на финансите Джеръми Хънт, ще съдържат данъчни облекчения, пише Bloomberg.

Британския министър председател започна годината с 5 обещания към избирателите, най-вече с цел да забави наполовина темпа, с който се повишават цените и който беше на ниво от 10,5% през миналия декември. Миналата седмица официалната статистика показа, че инфлацията през октомври се е забавила до 4,6% от 6,7% месец по-рано.

Сега, когато инфлацията е наполовина по-ниска, „можем да преминем към следващата част от плана и да насочим вниманието си към намаляването на данъците“, сподели Сунак в понеделник по време на реч в северната част на Лондон. „Ние ще направим това по сериозен, отговорен начин, базиран на фискални правила, за да осигурим достатъчно средства.“

Обещанието на Сунак „ние можем и ще намалим данъците“ два дни преди есенното изслушване на Хънт, определящо промените в данъците и разходите, вероятно ще допадне на неговата неспокойна Консервативна партия. Торите в парламента притиснаха двамата мъже да намалят данъчната тежест върху икономиката, след като станаха свидетели на нейното увеличение до най-високото ниво от Втората световна война насам. Сунак заяви, че пониженията ще бъдат направени „внимателно“ и „устойчиво“.

Въпреки това Хънт разполага с малко свобода да намали данъците, според анализ на Bloomberg Economics, който изчислява, че ще има само 11 млрд. паунда (13,7 млрд. щатски долара), за да спази ключовото си фискално правило, което изисква дългът, като дял от брутния вътрешен продукт, да се свие през петата година от прогнозата. Въпреки че средствата в момента са малко повече от „незначителните“ 6,5 млрд. паунда през март, те все още са ниски според историческите стандарти.

Сунак критикува инвестирането на 28 млрд. паунда в зелени планове, по идея на опозиционната Лейбъристка партия, която се радва на двуцифрена преднина в проучванията през целия му мандат. Той сравни потенциалния ефект с пазарния хаос, последвал огромната програма за нефинансирани данъчни облекчения на неговата предшественичка Лиз Тръс.

„Прахосването на десетки милиарди британски лири за нефинансирани разходи е също толкова опасно, колкото десетки за нефинансирани данъчни облекчения“, заяви Сунак, без да назовава Тръс или нейния канцлер Куаси Куартенг. "Няма как да намалиш данъците на хората, ако вземеш назаем още 28 млрд. паунда."

Правителството вярва, че може да насочи вниманието си към стимулиращи растежа данъчни облекчения, като например бизнес реформи, като част от по-широка дългосрочна стратегия, която поставя ясна граница с това, което торите описват като интервенционизъм на икономическия план на Лейбъристката партия за „сигурност“.

Спекулациите за намаляване на данъка върху наследството и националното осигуряване нарастват, което е начин торите да напреднат спрямо лейбъристите, тай като изостават с 20 пункта, преди изборите, които се очертават следващата година.

В речта си Сунак подчертава икономическите различия между торите и лейбъристите. 

"Лейбъристите много грешат, като смятат, че икономиката е свързана с правителството", посочва той. "Не казвам, че правителството няма никаква роля. Когато настъпи криза, правителствата трябва да се намесят, точно както направихме с отпуските. Но нашите опоненти дълбоко грешат. Не може постоянно правителството да е доминиращо. Летвата за намеса в живота на хората трябва да е високо вдигната .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още