IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени застрашават здравето на 2,4 млрд. служители по света

Хиляди умират от отравяне с пестициди и замърсяване на въздуха на работното място

14:17 | 22.04.24 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

По данни на Международната организация по труда над 2,4 млрд. служители - или 70% от световната работна сила, са изложени на рискове за здравето, причинени от изменението на климата.

Това се посочва в доклад, публикуван в Международния ден на Земята и цитиран от Bloomberg. В него се казва също, че годишно Tсе губят 18 970 живота и общо 2,09 милиона години живот поради 22,87 милиона свързани с работата здравословни проблеми, дължащи се на прекомерна топлина.

"Хиляди други умират от отравяне с пестициди, замърсяване на въздуха на работното място, слънчева ултравиолетова радиация и паразитни и векторно преносими болести", изтъкват изследователите на МОТ.

Според прогнозите през 2024 г. температурите ще бъдат толкова високи, че някои експерти вече очакват миналогодишният рекорд за най-гореща година да бъде счупен. „Това е причина да се приложат глобалните стандарти за защита, които досега трудно успяват да се справят с развиващите се рискове от изменението на климата, а това води до смъртност и заболеваемост на работниците", заявяват от базираната в Женева организация.

"Ясно е, че изменението на климата вече създава значителни допълнителни рискове за здравето на работниците", заяви Манал Ази от Международната организация по труда. "Съображенията, свързани с безопасността и здравето при работа, трябва да станат част от нашите отговори на изменението на климата - както от политиките, така и от действията. Работата в безопасна и здравословна среда е призната за един от основните принципи и права на МОТ в областта на труда", добави той.

Докладът на организацията също така показва, че 1,6 млрд. работници са изложени на ултравиолетово лъчение, като поради това годишно от немеланомен рак на кожата умират повече от 18 960 души. Същевременно други 1,6 млрд. души са изложени на замърсяване на въздуха на работното място, което води до 860 хил. смъртни случая сред работещите на открито.

Над 870 млн. служители в селското стопанство вероятно са изложени на въздействието на пестициди и това води до над 300 хил. смъртни случая след отравяне. МОТ регистрира и 15 хил. смъртни случая годишно, свързани с работа, която е пряко свързана с излагането на паразитни и векторно преносими заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
КЛАЙМЪТЧЕНЧ ПРОПАГАНДИЧКАТА ДНЕС Е УСИЛЕНА ДО 11! Тая мега-измама няма да се продаде сама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още