IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Гачев: Кораловият риф може да се възстанови, ако се нормализира водната температура

С по-голямото натрупване на отпадъци се наблюдава загуба на биоразнообразие, предупреди географът в Югозападния университет „Неофит Рилски"

12:59 | 29.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

При нормализиране на градусите на морската вода в границите, в които тя е оптимална за развитието на коралите, кораловият риф подлежи на възстановяване. Това прогнозира в предаването Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria доц. Емил Гачев, географ в Югозападен университет „Неофит Рилски".

„Основният проблем в Световния океан е все по-голямото натрупване на отпадъци. Наблюдава се загуба на биоразнообразие, но този процес е комплексен и зависи както от замърсяването, така и от промените в температурата. Повишаването на градусите на водата води до намаляване на способността ѝ за разтваряне на газове и възможността да ги абсорбира. Това влияе и на водните организми, тъй като всеки от тях е с определен температурен толеранс“, посочи той.

Доц. Гачев даде пример с коралите, които са едни от най-температурно чувствителните организми, като горещите вълни и повишената температура на водата им се отразяват изключително негативно.

„Океанът е една голяма система, така че когато се говори за замърсяване се имат предвид определени райони. Океанската система се състои от кръгови течения на повърхностната водна циркулация, при които водата се върти покрай бреговете с по-голяма скорост докато в центъра остава статична. Именно тези статични водни маси в центъра на кръговете на теченията са място, където отпадъците съвсем естествено се концентрират'', обясни географът.

Гачев съобщи, че се изпробват технологии за почистването на тези отпадъци в редица страни по света и най-вече в САЩ. Той напомни обаче, че има много сериозен проблем в това отношение, а именно, че пластмасата е материал, който постепенно се разгражда на по-малки и по-малки парченца. Тези малки частици впоследствие се превръщат в микропарчета, които не са забележими с просто око и могат да бъдат отстранени с много фино филтриране на водата, което засега е технологически невъзможно да бъде извършено.

„Океанът е една огромна поглъщателна система за въглерод, която смекчава ефектите от глобалното затопляне чрез поглъщането на огромни маси въглероден диоксид. Това обаче става за сметка на една промяна на киселинността на морската вода, която за последните 60 до 70 години е нараснала с 30%'', предупреди географът.

На какво се дължи промяната в цвета на Световния океан? Среща ли се подобно тенденция и в Черно море? Съществуват ли мерки, които да бъдат предприети за възстановяването на Световния океан? Какви са икономическите последици от замърсяването и ще се справят ли с него рециклиращите производства и икономиката на водите във всички битови и промишлени дейности?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Made in Green'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още