IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Не сме и няма да бъдем климатичен регулатор

Без законодателство, би било неподходящо да се използва паричната политика за насърчаването на по-зелена икономика, смята ръководителят на Фед

19:28 | 10.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл явно наистина иска да се фокусира върху справянето с инфлацията, като оставя други свои второстепенни отговорности на заден план. Във вторник Пауъл ясно очерта границите доколко банката ще спомогне за насърчаването на една по-зелена икономика, като пое нагажимент, че тя няма да бъде климатичен регулатор, предава Bloomberg.

"Фед има тесни, но важни задължения по отношение финансовите рискове, свързани с климата", обясни той. "Но без изрично законодателство от Конгреса на САЩ, за нас не би било подходящо да използваме паричната си политика и инструментите ни за надзор, за да насърчим по-зелена икономика или за да постигнем други цели, базирани на климата", каза банкерът.

"Ние не сме и няма е да бъдем климатичен регулатор". 

Пауъл не коментира директно перспективите за икономиката или за паричната политика, но коментира, че "възстановяването на ценовата стабилност, когато инфлацията е висока, може да изисква мерки, които не са популярни в краткосрочен план, като покачването на лихвите с цел забавяне на икономиката".

Предстоят три седмици до следващото заседание на Комисията по открити пазари към Фед, която миналата година повиши федералната лихва от близо нулево равнище до диапазон 4,25-4,5%. Централните банкери обмислят дали да не покачат лихвата до над 5% тази година, въпреки че може отново да изберат да забавят темпа през февруари.

Според Пауъл независимостта на Фед е послужила на обществото добре, като централната банка "трябва продължително да си я заслужи", като постига целите си и като осигурява прозрачност за обществото и Конгреса. Коментарът е направен на фона на множество запитвания от Конгреса за повече прозрачност по отношение избора на управители на регионалните клонове на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Така, е! Вие не сте регулатор, а просто манипулатор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още