IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ ще припомнят на инвеститорите чувството на несигурност

В края на тази седмица започва сезонът на отчетите и корпоративна Америка ще покаже какъв финал е сложила на 2022 г.

09:33 | 09.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за потребителската инфлация в САЩ, които предстои да бъдат публикувани този четвъртък (12 януари), ще припомнят на пазарите чувството на несигурност в следващите дни, след като първата седмица на годината завърши с оптимистични настроения на фондовите пазари.

В Европа борсите изпратиха най-добрите си седем дни от средата на миналия ноември насам, като паневропейският индекс Stoxx 600 добави 3,4% към стойността си. Нагласите сред инвеститорите се подобриха, след като статистиката показа, че инфлацията в еврозоната се е върнала към едноцифрени стойности за първи път от август насам през миналия декември, когато се е равнявала на 9,2% на годишна база. Това подхрани надеждите, че най-лошото от покачването на цените може вече да е в миналото. За сравнение - през миналия ноември инфлацията все още бе 10,1%.

Борсите в Азия също записаха повишения, а Wall Street не бе изключение от общата тенденция на зелени вълни, след като данните показаха, че ръстът на почасовото заплащане в САЩ се е забавил, а безработицата е намаляла от 3,6% до 3,5%. В резултат на това индексите Dow Jones и S&P 500 записаха най-добрия си ден от 30 ноември насам, а Nasdaq – от 29 декември насам, пише CNBC.

Оптимизмът обаче може бързо да бъде изтрит в следващите дни, когато се очаква информация за потребителската инфлация в САЩ през декември. Въпреки че прогнозите са за леко ускорение до 0,3% на месечна база на базовата инфлация (без цени на храни и енергия) през декември, те все пак може да предизвикат смут сред инвеститорите, а впоследствие и колебания на пазарите.

Още един фактор, допринасящ за това, са протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, които бяха публикувани миналата седмица. В тях централните банкери отправиха необичайно остро предупреждение да не се подценява желанието им за забавяне на инфлацията и че лихвените проценти може да останат високи за известно време.

Очакванията за лихвени понижения от Фед през втората половина на 2023 г. подкопават усилията на банката да се справи с инфлацията, стана ясно от публикуваните документи.

В тях представителите на Фед отбелязват, че „необосновано облекчаване на финансовите условия, особено ако е предизвикано от погрешно възприемане от страна на обществеността на функцията на комисията за реагиране, ще усложни усилията на комисията за възстановяване на ценовата стабилност".

Затова, дори данните да покажат по-лек ръст на потребителските цени, той едва ли ще възпре банката от задържането на лихвите на високи равнища.

„Благоприятното развитие на инфлацията не е в резултат на лихвените повишения на Фед – те се обясняват основно от грозния край на политиката за нулев брой новозаразени на Китай и на необичайно топлата зима. Спадът в цените на енергията спомогна за рязък спад на краткосрочните очаквания за инфлацията и направи инфлационните рискове по-двустранни. Ако тази тенденция продължи, това може да бъде „убедителното“ доказателство, което Фед трябва да види, преди да спре да покачва лихвите или да обмисли да ги намали“, коментира Анна Уон и Елиза Вингер от Bloomberg Economics.

Още едно голямо събитие следващата седмица ще е и началото на сезона на отчетите в САЩ. Корпоративна Америка ще даде данни за представянето си в последното тримесечие на 2022 г., като инвеститорите ще се оглеждат за сигнали за евентуално икономическо забавяне. В петък (13 януари) се очакват финансовите отчети на редица банки, в т.ч. Bank of America, Citigroup, JPMorgan и Wells Fargo.

“Колкото и да бяха добри тези макро числа (за заплащането в САЩ – бел. прев.) за пазара, те ще станат по-малко важни, след като реално започнем да получаваме финансови отчети, а това ще се случи в края на седмицата“, каза Джим Креймър, водещ на предаването „Mad money” по CNBC.

“Ако данните за инфлацията са по-добри от очакваното, ще имаме още един хубав ден, но не толкова, колкото днешния“, каза той миналата седмица след данните за американския трудов пазар.

Под светлината на прожекторите ще попадне и Европа, за която се очаква статистика за промишленото производство и за търговския баланс на региона. Испания и Франция ще публикуват данни за инфлацията през декември, а в петък ще стане ясно как се е представила германската икономика през четвъртото тримесечие.

Данни за брутния вътрешен продукт (БВП) се очакват и в Обединеното кралство.

Освен тях инвеститорите ще следят изказванията на централните банкери, в т.ч. на Харухико Курода от Японската централна банка (ЯЦБ), на Клаудия Бух от Германската централна банка (Бундесбанк), на Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ) и други.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за разрешителните за строеж в Австралия през ноември. След това ще бъде публикувана статистика за нивото на безработица в Швейцария през декември, а малко по-късно – за промишленото производство в Германия през миналия ноември. Във Франция се очакват данни за търговския баланс на страната през ноември.

За региона на Европа се очаква статистика за безработицата, както и за инвеститорските нагласи през януари.

Вторият ден от седмицата ще започне с информация за потребителската инфлация в Токио, Япония през декември. По-късно през деня ще стане ясно нараснало ли е промишленото производство във Франция и в Испания през миналия ноември. Хю Пил от Английската централна банка (АЦБ) ще направи изказване.

Заместник-председателят на Германската централна банка (Бундесбанк) Клаудия Бух също ще направи коментар, както и управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода и Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-късно през деня се очаква включване и от ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува своите краткосрочни прогнози за енергийния сектор.

В сряда ще стане ясно нараснала ли е безработицата в Южна Корея през миналия декември, както и имало ли е повече продажби на дребно в Австралия през ноември.

Статистика за продажбите на дребно се очаква още и в Италия.

В САЩ се очакват ежеседмичните данни за запасите на суров петрол, а вечерта ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Русия през миналия декември.

В четвъртък се очаква статистика за търговския баланс на Австралия. В Китай ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията – потребителска и производствена - през последния месец на 2022 г.

ЕЦБ ще публикува своя икономически бюлетин.

На фокус през деня ще е статистиката за потребителската инфлация в САЩ през декември, както и за молбите за помощи за безработни.

В последния ден на седмицата ще стане ясно с колко е нараснал износът на Китай през декември, както и с колко се е разширила икономиката на Обединеното кралство. За Великобритания се очакват още данни и за търговския баланс и промишленото производство.

Колкото до Европа, инвеститорите ще получат още информация за инфлацията, данни за която се очакват в Испания и Франция. Същия ден ще стане ясно с колко се е увеличило промишленото производство през миналия ноември и нараснал ли е търговският баланс на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още