IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Волатилността на обменните курсове оказва отрицателно влияние върху финансите на дружествата

Инфлацията няма да изчезне и централните банки ще останат в режим на затягане на паричната политика през първите шест месеца на годината, посочват от iBanFirst

14:47 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящата година се очаква да бъде предизвикателна – енергийната криза продължава да засяга Европа, инфлацията ще се запази висока до 2024 г., а сценарият за икономическа рецесия изглежда неизбежен. Тези фактори ще се отразят върху валутния пазар чрез увеличение на волатилността на обменните курсове и това ще окаже отрицателно влияние върху финансовото състояние на дружествата. Тази прогноза направиха анализаторите на iBanFirst, един от големите доставчици на валутни услуги и международни плащания в Европа. Според тях основните тенденции, които ще окажат влияние на световната икономика, както и на дейността на вносителите и износителите през 2023 г., са четири.

Валутната волатилност променя конкурентната игра

Волатилността на валутните курсове оказва пряко влияние върху общите икономически условия и по-специално върху веригата за доставки. И през тази година САЩ може да бъдат най-силно засегнати. Например при силен спад на йената спрямо долара (спад от 14% за изминалата календарна година) производството в Япония стана много по-евтино спрямо това в САЩ, докато в миналото беше обратното. Ако ситуацията се запази същата през 2023 г., това вероятно ще доведе до изместване на производствените съоръжения в по-голяма близост до клиентите, смятат експертите на финтех компанията.

С тенденцията за нарастване на волатилността на валутния пазар анализаторите препоръчват на българските компании да предприемат мерки за защита от валутния риск, за да запазят конкурентоспособността си на международните пазари.

"Волатилността на валутните пазари далеч не е проблем само за мултинационалните компании. Тя може да засегне всяка компания с трансгранични операции, независимо от нейния размер. Прилагането на стратегия за управление на валутния риск трябва да се обмисли от дадена компания при следните ситуации: когато фактурира своя износ или други разходи, свързани с бизнеса, в чуждестранна валута (дъщерни дружества, заплати), ако плаща за вносни стоки или други услуги в чуждестранна валута и при задължения за покупки към чуждестранни доставчици", коментира Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst. 

Ликвидността на щатската валута

Еволюцията на ликвидността на щатския долар е от първостепенно значение, тъй като световната икономика е базирана на долара. Тя оказва силно влияние върху посоката на развитие на икономиката и финансовите активи. Анализаторите припомнят, че съществуват няколко начина за изчисляване на ликвидността на щатския долар, като често срещана практика е проследяването на динамиката на паричното предлагане в щатски долари в основните икономики.

Ликвидността на щатския долар достигна рекордно високи стойности по време на пандемията от Covid, когато централните банки масово започнаха отпускането на кредити. Но след това ситуацията се промени. Нарастващата инфлация принуди централните банки да приложат по-рестриктивна парична политика. Дори Японската централна банка, която от дълго време стои настрана, сигнализира през декември, че може да се откаже от твърде хлабавата парична политика в борбата с високата инфлация. Това води до свиване на ликвидността на щатския долар.

„Според нашите проучвания ликвидността на щатския долар вече се е върнала на нивата от 2015 г., когато Китай девалвира юана. Като се има предвид, че инфлацията няма да изчезне мигновено, което принуждава централните банки да останат в режим на затягане на паричната политика още известно време, това свиване се очаква да продължи поне в краткосрочен план, през първото или дори и през второто тримесечие на 2023 г.“, очаква Деан Тодоров.

Глътка въздух за развиващите се страни

След 10-годишния си връх, достигнат в края на септември 2022 г. (около 114 пункта), доларовият индекс следва рязка низходяща тенденция. Това е добра новина за началото на 2023 г., тъй като силният долар има отрицателно влияние върху световната икономика. По данни на Международния валутен фонд приблизително половината от всички трансгранични заеми и международни дългови ценни книжа са деноминирани в щатски долари. Нововъзникващите пазари обикновено са най-уязвими, особено частният корпоративен сектор, който обикновено има високи нива на деноминиран в долари дълг. С повишаването на световните лихвени проценти финансовите условия в много държави се затягат значително. По-силният долар само засилва този натиск, особено за някои развиващи се пазари, които вече са изложени на висок риск от затруднения с дългове.

Графика, която показва позиционирането на FX търговците в края на септември 2022 г. Данни за валутна търговия Данни за валутна търговия

Нов сценарий евро/долар

За по-малко от три месеца сценарият с еврото също се промени драстично. В края на септември 2022 г. валутната двойка EUR/USD достигна 20-годишно дъно от около 0,95, което съответства с пика на доларовия индекс. Сега той се намира в интервала между 1,05 и 1,07. Това не е особена изненада. Когато нетната позиция спрямо еврото е екстремна, обикновено следва силен отскок, припомнят анализаторите.

В този конкретен случай за възстановяването допринесоха мерките за паричната политика, приети от Европейска централна банка, както и други фактори (например енергийната криза в Европа не е толкова сериозна, колкото се очакваше).

Анализаторите очакват в краткосрочен и средносрочен план положителните нагласи да продължат да доминират, но за това валутната двойка EUR/USD трябва да набере сили, за да се откъсне от зоната 1,0775, която служи като точка на съпротива.

Последна актуализация: 14:47 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още