IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: Инфлацията ще остане висока, дори енергията да поевтинее

Сегашното лихвено равнище не е достатъчно, за да озапти покачването на цените, смята главният икономист на ЕЦБ

21:42 | 06.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационният натиск в Европа ще остане силен, дори ако поскъпването на енергията започне да се забавя. Такова мнение изрази главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

По-рано през деня стана ясно, че инфлацията в еврозоната се върнала към едноцифрени стойности за първи път от август насам през миналия декември, когато се е равнявала на 9,2% на годишна база. Движението подхрани надеждите, че най-тежкият скок на потребителските цени в блока е достигнал своя връх. Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакваните 9,5% от икономистите, анкетирани от Bloomberg.

"Това не е решаващо за цялостната динамика на инфлацията", предупреди Лейн по време на панелна дискусия в Ню Орлиънс. Първоначалният шок от войната в Украйна и ефектите от отварянето на икономиките след пандемията ще се отразят върху заплатите "за следващите 2 или 3 години", смята Лейн.

Тъй като ръстът на заплатите за момента не настига този на цените, сега има разлика, която ще "поддържа натиска въру инфлацията в следващите няколко години".

Ако забавянето в поскъпването на енергията се задържи, то би трябвало с времето да се превърне в "по-малко натиск върху инфлацията при храните, по-малко натиск върху базовата инфлация".

През миналата година ЕЦБ покачи лихвите с общо 250 базисни пункта, като пое ангажимент за последващи ходове на затягане. Симулациите показват, че сегашното ниво на лихвите не е достатъчно, за да се върне инфлацията към целта от 2% по навременен начин, предупреди главният икономист на ЕЦБ.

"Чувстваме се доста спокойни с предоставянето на тези насоки, но нека бъда ясен - решенията ще зависят от данните и ще бъдат взимани от заседание на заседание заради несигурността, пред която сме изправени", каза Лейн, цитирайки изявлението на ЕЦБ след заседанието през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
галфон
преди 1 година
До: Alex Silver ,Накратко Алекс искам да кажа,че все пак някой го прави умишлено и доста успешно за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
галфон
преди 1 година
Световната икономика е много сложен и прецизен механизъм и управлението й е много трудно.Според мен много добре се "режисира" световната така наречена криза ,започвайки от "ковида" ,прекъснатите вериги за доставка чрез изкуствен дефицит на контейнерите за превоз и накрая войната.Очевидно е ,че само определени кръгове печелят и продължават да го правят ,като визирам икономиката на геополитическия фактор зад океана и много малко тяхна клиентела в Европа и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Ако някой си мисли, че след като цопне в киреча, ще излезе от там чистичък и умитичък, много се лъже. Тепърва ще разбират какви дивотии са извършили. А дали ще схванат какво следва да направят, май е доста съмнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още