IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите завишиха очакванията си за върха на депозитната лихва на ЕЦБ

Прогнозите са крайният размер на показателя да достигне 3,5% до юли 2023 г.

15:22 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите започнаха да обръщат внимание на нарастващия брой представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които предупреждават, че лихвите ще трябва да бъдат покачени по-бързо, за да се овладее двуцифрената инфлация в еврозоната, пише Bloomberg.

Паричните пазари залагат, че лихвата по депозитите на ЕЦБ ще достигне 3,5% до юли 2023 г., сочат данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика. Това предполага, че прогнозираният връх на лихвата – след който се смята, че ЕЦБ ще сложи пауза – се е покачил с 60 базисни пункта (б.п.) от последното заседание на ведомството на 15 декември. Тогава банкерите повишиха очакванията си за депозитната лихва до ниво от 2%, или най-високото ниво от 2009 г. насам.

Миналата седмица, след четвърто поредно лихвено увеличение, управителят Кристин Лагард отправи сигнал към инвеститорите да се подготвят за дълга поредица от подобни ходове.

Последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила по-малко от първоначално съобщеното през ноември. Миналия месец потребителската инфлация е била 10,1% на годишна база (спрямо 10,6% през октомври). За сравнение - първоначално обявените данни за инфлацията в еврозоната бяха за ниво от 10 на сто.

В допълнение към лихвените повишения от ЕЦБ посочиха миналата седмица, че догодина ще започнат да свиват баланса си. "От началото на март 2023 г. нататък портфейлът по програмата за закупуване на активи (APP) ще намалява с премерен и предсказуем темп, тъй като Евросистемата няма да реинвестира всички погашения по главници на ценни книжа с настъпващ падеж“, става ясно от изявление на сайта на централната банка. Намалението ще бъде със средно по 15 млрд. евро на месец до края на второто тримесечие на 2023 г., а последващият темп ще се определя с течение на времето.

В понеделник заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос изрази мнение, че ЕЦБ трябва да продължи да покачва лихвите с подобен на декемврийския темп.

По думите му предприетите от централните банкери действия не са достатъчни за постигането на тази цел.

„Трябва да предприемем допълнителни мерки да покачим лихвите с темп, подобен на този от последното увеличение от 50 базисни пункта (б.п.)“, обясни зам.-управителят на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още