IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел: ЕЦБ трябва да е готова да устои на натиска и да повиши допълнително лихвите

Централната банка ще се фокусира върху средносрочните очаквания за инфлацията

12:53 | 24.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде готова да понесе натиска и да повиши допълнително лихвените проценти, дори с повече, отколкото пазарът очаква, ако това е необходимо за забавяне на инфлацията, коментира в интервю, публикувано днес, Изабел Шнабел от ЕЦБ, предава Ройтерс.

ЕЦБ повиши лихвените проценти за четвърти пореден път миналата седмица и намекна за по-нататъшни покачвания, разтърсвайки пазарите на облигации в еврозоната и предизвиквайки недоволството на италианското правителство.

Сега инвеститорите очакват лихвата, която ЕЦБ плаща по банковите депозити и в момента е 2%, да нарасне до 3,4% през следващата година, в сравнение с върха от 2,75%, определен преди решението миналата седмица.

Шнабел, водещият глас в ястребовия* лагер на ЕЦБ, който доведе до скорошната поредица от повишения, отвори вратата за увеличаване на лихвите по депозитите дори повече, отколкото пазарът очаква, ако перспективите за инфлацията го изискват.

„Дали все пак ще трябва да отидем по-нагоре от това, зависи от бъдещите прогнози за инфлацията“, коментира тя пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

По думите ѝ ЕЦБ ще се фокусира върху средносрочните инфлационни очаквания, а не върху текущите показания, като се има предвид, че реалните лихвени проценти все още са много ниски.

Трима италиански министри обаче разкритикуваха последното решение на ЕЦБ, което доведе до скок на разходите по заемите в затъналата в дългове Италия.

Шнабел заяви, че ЕЦБ трябва да устои на натиска.

„Можем да очакваме нарастваща съпротива и трябва да я издържим“, посочва тя в интервюто. „Точно затова централните банки са независими“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 24.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
corner
преди 1 година
22-23 са нормалните повишения . Допълнителните са 24 ,25 и нататък , още е рано да се мисли за тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: rattenНе,хората искат да живеят под наем в твоите маломерки,купени на зелено,с потребителски кредити,недовършени и зарязани на акт 14.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 38
ratten
преди 1 година
а най-странното е, че има и други мaлoумници, които ти слагат палци.момци, и вие ли живеете при родителите си, като вашия гуру и доайен, накавръковне е въпрос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Браво!Само напред и нагоре,вдигайте лихвите.Който не си е правил сметката да не реве.Няма безплатен обяд.Хората теглиха като обезумели кредити,тази лудост трябва да приключи болезнено.Още миналата година в България Янис Варуфакис предупреди че лихвите ще се вдигат,нашите банкерчета мълчаха,докато той им каза че признаят ли че има имотен балон ще ги уволнява.Човека се оказа прав и ЕЦБ обърна рязко политиката си с вдигане на лихвените проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още