IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите борси в Европа изпратиха най-добрата си седмица от миналия ноември насам

Инвеститорите осмислят данните за инфлацията в Европа

19:36 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите борси в Европа записаха повишения в последната търговска сесия за седмицата, докато инвеститорите осмисляха данните за инфлацията на Стария континент и сигналите от Федералния резерв на САЩ.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 1,16% към стойността си, или 5,09 пункта, достигайки 444,42 пункта. За седмицата показателят нарасна с 3,4%, с което записа най-доброто си представяне от средата на ноември, пише CNBC.

Германският бенчмарк DAX нарасна с 1,2%, или 173,71 пункта, до 14 610,02 пункта.

Френският показател CAC40 се повиши с 1,47%, или 99,45 пункта, до 6860,95 пункта.

Британският измерител FTSE100 се увеличи с 0,87%, или 66,04 пункта, до 7699,49 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че инфлацията в еврозоната се е върнала към едноцифрени стойности за първи път от август насам през миналия декември, когато се е равнявала на 9,2% на годишна база. Движението подхрани надеждите, че най-тежкият скок на потребителските цени в блока е достигнал своя връх. Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакваните 9,5% от икономистите, анкетирани от Bloomberg. За сравнение - през миналия ноември инфлацията все още бе 10,1%.

Инвеститорите в Европа бяха насочили погледи и отвъд океана, където стана ясно, че ръстът на заплатите в САЩ се е забавил, докато безработицата е намаляла от 3,6% до 3,5% - сигнал за все още нажежения пазар на труда. Публикуваните по-рано през седмицата протоколи от последното заседание на Федералния резерв показаха решителността на централните банкери да намалят инфлацията.

Тонът в протокола обаче подсказа разочарование, че пазарните очаквания за лихвени намаления през втората половина на 2023 г. подкопават усилията на централната банка да овладее ценовия натиск.

Представителите на Фед отбелязват, че „необосновано облекчаване на финансовите условия, особено ако е предизвикано от погрешно възприемане от страна на обществеността на функцията на комисията за реагиране, ще усложни усилията на комисията за възстановяване на ценовата стабилност", става ясно още от публикуваните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още