IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на трудовия пазар може да тласне Фед към по-бавен темп на покачване на лихвите

Докато почасовото трудово възнаграждение нараства с 0,3%, нивото на безработица се понижава с 0,1 процентни пункта през декември

17:12 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ остава устойчив през декември, а ръстът на заплатите се охлажда, което поражда надежди, че икономиката може да избегне рецесията и Федералният резерв да забави още повече агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Броят на новонаетите служители в САЩ, без да се включва секторът на земеделието, се увеличава с 223 хил. през миналия месец, слагайки края на една година с растеж близо до историческите рекорди, става ясно от нов доклад на Министерството на труда, публикуван в петък. Институцията ревизира и данните през ноември до по-слаб ръст от 256 хил. работни места.

Средното почасово трудово възнаграждение нараства с 0,3% спрямо предходния месец и с 4,6 на сто спрямо декември 2021 г., като и тук данните за ноември са ревизирани в посока надолу.

Забавянето в ръста на заплатите е добре дошла новина за служителите на Фед, които приемат движението при заплатите, особено в сектора на услугите, като ключов фактор, влияещ върху тяхната парична политика и върху стремежите им към постигане на целта за инфлационно ниво от 2%.

Нивото на безработица се понижава през декември с 0,1 процентни пункта до 3,5 на сто.

Нов доклад на Министерството на труда на САЩ показва, че ръстът на запалтите се охлажда, а нивото на безработица отчита спад. Източник: Bloomberg Нов доклад на Министерството на труда на САЩ показва, че ръстът на запалтите се охлажда, а нивото на безработица отчита спад. Източник: Bloomberg

Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха увеличение при новонаетите служители от 203 хил. броя и ръст на заплатите от 0,4% на месечна база.

Повишението при работните места е воден от сектора на здравеопазването и този на социалното подпомагане, хотелиерството, отдиха и строителството.

Новите данни подчертават както устойчивостта на пазара на труда, така и постоянния дисбаланс между предлагането и търсенето на работна ръка, който поддържа възходящия натиск върху заплатите. Въпреки това забавянето на растежа на заплатите предполага, че част от напрежението на пазара на труда започва да отшумява.

„Не че Фед иска по-малко работни места. Това, което искат, е по-бавен ръст на заплатите, най-вече защото се притесняват от устойчивостта на инфлацията“, коментира Рандъл Крознър, бивш служител на Фед, сега професор по икономика Университета на Чикаго. Според него последните данни могат да накарат централната банка да забави темпа на покачване на лихвите до 25 базисни пункта на заседанията през февруари и март.

Служителите на Фед очакват нивото на безработица да се повиши с около един процентен пункт тази година, а много други икономисти прогнозират, че САЩ ще изпаднат в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още