IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърждава решимостта си да пребори инфлацията 

Централните банкери се противопоставят на залозите за скорошно намаляване на лихвите

09:23 | 05.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

През миналия месец представителите на Федералния резерв потвърдиха решимостта си да забавят инфлацията и в необичайно остро предупреждение към инвеститорите напомниха да не се подценява желанието им да запазят лихвените проценти високи за известно време. 

По време на срещата на Фед пазарите очакваха намаляване на лихвите през втората половина на 2023 г. Тонът на протокола от заседанието на определящата монетарната политика Федерална комисия за отворения пазар (FOMC) от 13-14 декември подсказва разочарование, че това подкопава усилията на централната банка да овладее ценовия натиск.

Представителите на Фед отбелязват, че „необосновано облекчаване на финансовите условия, особено ако е предизвикано от погрешно възприемане от страна на обществеността на функцията на комисията за реагиране, ще усложни усилията на комисията за възстановяване на ценовата стабилност", се посочва в протокола, публикуван във Вашингтон в сряда. 

След публикуването му акциите в САЩ забавиха поскъпването си, докато чувствителната към политиката на Фед доходността по двегодишните държавни ценни книжа се повиши, а доларът отслабна. Ценообразуването на финансовите фючърси продължава да показва, че инвеститорите залагат на това, че Фед ще започне да понижава лихвените проценти преди края на 2023 г.

„Голямото притеснение от техните послания тук е, че пазарът очаква намаления до втората половина на тази година", каза Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co. При твърде високата инфлация централните банкери „осъзнават, че рискът от прекомерно затягане на коланите е просто нещо, което трябва да преглътнат", каза той пред Bloomberg.

Централните банкери на САЩ повишиха основния лихвен процент по кредитите с половин процентен пункт, забавяйки темпа след агресивната поредица от четири поредни увеличения със 75 базисни пункта. Те публикуваха и нови прогнози, които показват ястребов уклон, като през 2023 г. се предвиждат повече повишения, отколкото очакват инвеститорите. Нито един служител на Фед не прогнозира намаляване на лихвените проценти през тази година.

„Те все още не виждат светлина в края на тунела по отношение на инфлацията", каза Дерек Тан, икономист в LH Meyer във Вашингтон. „Те са до такава степен предупредени за това да не правят „неоправдано" финансово облекчаване, че везната трябва да се наклони към запазване на (ръст от) 50 базисни пункта през февруари. Това е посланието“. 

Протоколите показват, че служителите на Фед възнамеряват да върнат инфлацията обратно към целта си от 2% при риск от повишаване на безработицата и забавяне на растежа. 

Голямото притеснение от техните послания тук е, че пазарът очаква намаленията до втората половина на тази година
Майкъл Фероли
главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co

В протокола е подчертано също така, че прогнозите на Фед за лихвените проценти са „значително над" пазарните очаквания, което според няколко служители трябва да подчертае решимостта на FOMC да забави инфлацията до целта от 2%. 

С хода си миналия месец Фед удължи най-агресивния си цикъл на затягане на политиката от 80-те години насам. Започвайки от почти нулево равнище през март, централните банкери повишиха основния лихвен процент на няколко последователни заседания до целевия диапазон от 4,25% до 4,5%, който е най-високото ниво от 2007 г. насам.

Въпреки това председателят Джером Пауъл заяви на пресконференцията след срещата, че комисията има „още работа за вършене", като обясни, че въпросът за това колко високо ще се повишат лихвите в крайна сметка и колко дълго ще ги задържи Фед на това ниво, е по-важен от темпа, с който служителите достигат до тази цел. 

Той също така определи пазара на труда като „извън равновесие" и „изключително напрегнат" и предупреди, че възстановяването на стабилните цени вероятно ще изисква известно „смекчаване" на условията на пазара на труда.

Доклад, публикуван по-рано в сряда, показа, че броят на откритите работни места - ключов показател за Пауъл - е останал без съществена промяна на повишено равнище през ноември. Според икономисти, анкетирани от агенция Bloomberg, преди публикуването на месечния доклад за заетостта в петък се очаква работните места в САЩ да са се увеличили с все още стабилните 200 000 през декември.

Тримесечните икономически оценки, актуализирани от представителите на Фед през миналия месец, показаха, че лихвите ще се повишат до 5,1% през тази година според тяхната медианна прогноза в сравнение с 4,6% в предишния кръг от прогнози през септември.

Служителите на Фед заявиха, че възможността за рецесия е „правдоподобна алтернатива на основната" прогноза за бавен икономически растеж за 2023 г.

„Очакваният през следващата година (2023 г., б. ред.) слаб растеж на реалните частни вътрешни разходи, слабите глобални икономически перспективи и продължаващото затягане на финансовите условия се разглеждат като фактори, които намаляват рисковете около базовата прогноза за реалната икономическа активност", казват те.

Седемнадесет от 19-те централни банкери на Фед прогнозираха лихвени проценти на или над 5,1% през тази година. За сравнение, през септември нито един служител на Фед не беше прогнозирал лихви над 5% през 2023 г.

Следващата среща на комисията е на 31 януари и 1 февруари. Преди протоколите от заседанието в сряда фючърсните пазари предвиждаха увеличение с поне четвърт процентен пункт. Предвиждания за лихвите на централните банкери на Фед. Графика: Bloomberg LP Предвиждания за лихвите на централните банкери на Фед. Графика: Bloomberg LP

В протокола се казва, че централните банкери ще вземат решения относно лихвените проценти „среща по среща".

Очаква се по-рестриктивната политическа позиция да повиши равнището на безработица до 4,6% до края на годината спрямо 3,7%, отчетени през ноември, сочат последните прогнози на Фед.

Прогнозите им показаха и по-висока медианна оценка за базисната инфлация от 3,5% през 2023 г., с около един процентен пункт по-ниска от отчетените през ноември 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
LeutenantScheisskopf
преди 1 година
До: andyинфлацията е създаде съгражданина ти ***, не лАжи бре ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
andy
преди 1 година
А такава борба беше да създаде тази инфлация! Сега ще я "бори"! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още