IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли координация между централните банки през 2023 г?

Доларът може да остане силен през текущата година, а японската йена да се превърне в една от най-добрите сделки, смята Панайот Пощов от Karoll

22:18 | 06.01.23 г.

За оценките си тази година трейдърите ще се опитват да предвидят решенията на централните банки, което ще е по-лесно, защото те са по-прозрачни спряо 80-те години на миналия век заради комуникацията. Пазарите ще се опиват и да предвидят ценовите движения при валутната двойка евро-долар под влияние на геополитическото развитие. Прогнозите тук са крайно неуспешни и трябва да внимаваме. За това предупреди в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Панайот Пощов, ръководител Международни пазари в Karoll.

Той определи миналата 2022 г. година като преходна. „След десетилетие на щедри централни банки, които свалят лихви и печатат пари, настъпи преход на стиснати централни банки, които вдигат лихви и прибират пари. През 2023 г. ще настъпи координация между централните банки, защото миналата година забавянето на една банка спрямо друга доведе до много силни ценови тенденции, които през последните месеци лека-полека се обръщат“, прогнозира Пощов.

Коментирайки силната позиция сред валутите на американския долар през миналата година, анализаторът посочи, че САЩ и доларът печелят от кризата в Украйна, защото са далеч от военния конфликт.

Той припомни, че доларът поевтиня в края на годината, защото инфлацията се забави. Според него сега Федералният резерв на САЩ ще държи лихвата висока, за да избегне ситуация „газ-спирачка”.

„Този филм сме по гледали през 70-те години. Тогава инфлацията спада, Фед рано сваля лихвата, после инфлацията се изстрелва, което пък кара регулатора да вдигне лихвата до 20%, задушавайки икономиката“, обясни Пощов. Той смята, че е „по-добре кратък болезнен край за инфлацията, отколкото болка до безкрай“.

Очакванията на експерта са доларът да бъде устойчив и по-скоро силен през 2023 г.

Що се отнася до ситуацията при еврото, което падна под паритета с основния си конкурент долара през изминалата година, Пощов отбеляза, че три са факторите, които са довели до спада на еврото – енергийна пристрастеност и криза; конфликтът в Украйна и по-малко „стиснатата" спрямо Фед Европейска централна банка (ЕЦБ).

„Ключовите движения във валутната двойка евро-долар тази година ще бъдат около събития, които подклаждат или отхлабват тези двигатели – енергиен, военен, паричен“, подчерта Пощов.

Той е на мнение, че йената може да се окаже една от най-добрите сделки за 2023 г, докато при британския паунд може да се очакват сериозни колебания.

Какви са възможностите за търговия с облигации и компании в сектори като фармацевтичния, търговията и производство на храни? Ще стане ли швейцарският франк предпочитан актив за инвеститорите през 2023 г. и къде ще са добрите възможности за вложения на валутните пазари през тази година? От какво ще печелят инвеститорите?

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още