IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да завиши инфлационните си прогнози

Промените в очакванията обаче сами по себе си вероятно няма да доведат незабавно до лихвени повишения

11:22 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще започне да отдава повече значение на инфлационния измерител, който изключва цените на енергията, и вероятно ще завиши своите прогнози за ръста на индекса в своя тримесечен бюлетин, който предстои да бъде публикуван този месец, смятат трима източници, запознати с мисленето на банката, пише Ройтерс.

Завишението ще подчертае нарастващото убеждение на ЯЦБ, че силното вътрешно търсене ще позволи на фирмите да покачат цените и ще поддържа инфлацията устойчива около целта от 2% в следващите години.

Промените в очакванията обаче сами по себе си вероятно няма да доведат незабавно до лихвени повишения, тъй като много от представителите на регулатора виждат необходимост от внимателно преглеждане на ежегодните пролетни преговори за заплати и за последиците от паричното затягане на САЩ, смятат източниците.

„Ценовите покачвания се разширяват повече от очакваното, тенденция, която може да продължи, ако заплатите нараснат достатъчно“, коментира един от източниците.

„Като се изключат еднократни фактори, като правителствените субсидии, изглежда, че инфлацията набира инерция“, каза друг от източниците, който изразява мнение, споделено от третия източник.

ЯЦБ обичайно използва измерителя на базовата инфлация, която изключва цените на храните, но включва тези на енергията, като основен показател при изготвянето на прогнози и насочването на паричната политика.

През април миналата година регулаторът започна да прави прогнози и за своя „базов-базов“ измерител, който изключва ефекта на храни и енергия. Това бе направено с цел по-доброто изследване на ефекта на вътрешното търсене върху ценовите движения.

На фона на правителствените субсидии за горивата и планираните увеличения на сметките за комунални услуги, които объркват перспективите за цените за тази година, сега ЯЦБ се фокусира повече върху базовия базов индекс, за да прецени дали Япония може да постигне устойчива инфлация, отчитат източниците.

В новите си тримесечни прогнози през януари ЯЦБ вероятно ще завиши своите оценки за базовата базова инфлация през текущата фискална година, която ще приключи през март и за фискалната 2023 г., казват още източниците. Ведомството може и леко да завиши прогнозите за фискалната 2024 г. в зависимост как бордът на банката вижда перспективите за ръста на заплатите.

Повишението, което ще доближи повече перспективите за базовата базова инфлация до целта на ЯЦБ, вероятно ще поддържа спекулациите, че ведомството на Харухико Курода постепенно ще прекрати своята ултраразхлабена парична политика, когато той се оттегли като управител в края на втория си петгодишен мандат през април.

Текущите прогнози, направени през октомври, предвиждат, че базовата базова инфлация в Япония през тази фискална година ще бъде 1,8%. През периода 2023-2024 г. показателят ще спадне до 1,6%.

Предстои тримесечният бюлетин да бъде публикуван на 18 януари.

Последно базовата инфлация в Япония достигна 3,7% на годишна база през ноември, като анализаторите очакват тя да остане над целта на ЯЦБ за 2% в следващите месеци, докато компаниите продължават да прехвърлят нарасналите си разходи върху потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още