IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ иска да ограничи ръста в доходността по облигациите с допълнителни покупки

Банката обяви четвърти ден на непланирано изкупуване на държавни ценни книжа, което контрастира със силното начало на годината за глобалните облигационни пазари

11:30 | 04.01.23 г.
Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да увеличи двукратно тавана на доходността по 10-годишните държавни облигации имаше за цел да подобри функционирането на пазара. Досега това предизвиква още по-сериозна намеса от страна на централната банка, заплашвайки да намали допълнително ликвидността на местния пазар на облигации, пише Bloomberg.

В сряда (4 януари) ЯЦБ обяви четвърти ден на непланирано изкупуване на облигации, предлагайки неограничено закупуване на дву- и петгодишни облигации и закупуване на ценни книжа на стойност 600 млрд. йени (4,6 млрд. долара) с матуритет от 1 до 25 години. Това се добавя към текущото ежедневно предложение за закупуване на неограничени количества 10-годишни ценни книжа и тези, свързани с фючърси при доходност от 0,5% - новата горна граница.

Новата мярка контрастира със силното начало на годината за глобалните облигационни пазари на фона на признаците за забавяне на инфлацията. Но покупките не успяха да спрат разпродажбите на референтните облигации на Япония, като доходността им нарасна с 4,5 базисни пункта до 0,455% на фона на опасенията, че аукционът в четвъртък за нова 10-годишна облигация ще се сблъска със слабо търсене от страна на инвеститорите.

Изместването на кривата на доходност през декември стимулира нови залози от страна на трейдърите, че ЯЦБ ще вдигне допълнително горната граница или че ще я премахне напълно, тъй като инфлацията се ускорява в Япония. Това предизвика разпродажба на дългове, което наложи още повече покупки на облигации от страна на централната банка, за да се поддържа доходността под контрол.

ЯЦБ проведе подобни операции между 28 и 30 декември, купувайки облигации на обща стойност 2,3 трлн. йени.

Трейдърите на суапове отчитат допълнителен ръст на доходността по 10-годишните японски облигации. Източник: Bloomberg Трейдърите на суапове отчитат допълнителен ръст на доходността по 10-годишните японски облигации. Източник: Bloomberg

„Централната банка на Япония демонстрира голяма предпазливост, тъй като залозите за по-висока доходност на японските държавни облигации може да са станали твърде асиметрични“, коментира Юджийн Лю, финансов стратег в базираната в Сингапур DBS Bank Ltd. „Бих съсредоточил вниманието си върху по-голямата картина на инфлацията при потребителските цени и по-нататъшните потенциални промени в контрола на кривата на доходността през следващите месеци“, добавя той.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода повтори в сряда, че банката ще продължи с паричните облекчения, за да постигне своята устойчива цел по отношение на доходността.

Търгът в четвъртък

Продажбата на държавни облигации в четвъртък може да осигури доходност малко по-висока от 0,5%, пише в бележка Кейсуке Цурута, облигационен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. Тъй като доходността се поддържа по-ниска от тавана от 0,5%, 10-годишните облигации изглеждат надценени в сравнение с други матуритети и суапове, изтъква Цурута.

За Стивън Мейджър, ръководител на отдела за изследване на активи с фиксирана доходност в HSBC Holdings Plc., фокусът на ЯЦБ върху контрола на кривата на доходността през декември не означава непременно, че се поставя начало на ястребов обрат, отчасти благодарение на риска от глобална рецесия, включително за Япония.

„Това беше техническа корекция, за да се спечели повече време“, изтъква Мейджър в интервю за Bloomberg в сряда. „Повратната точка настъпи през октомври, когато достигнахме пика при долар-йена и максимален наклон при доходността на японските облигации, като осъзнахме, че няма други облигации за купуване“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още