IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ купува рекорден брой облигации в опит да защити новата си цел

Увеличението на целевата доходност и покупките на облигации предизвикаха объркване сред пазари и анализатори относно намеренията на ведомството

11:18 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) обяви безпрецедентен трети ден на непланирани покупки на облигации, докато продължава да се бори със спекулациите, че е на път да сложи край на своята ултраразхлабена парична политика, пише Bloomberg.

Комбинацията от допълнителни покупки с фиксирана доходност и обем, обявена в петък, подсили тазмесечните покупки, които достигнаха около 17 трлн. йени (128 млрд. долара), което е месечен рекорд, показват данни, събрани от медията.

Лавинообразното купуване на облигации от ЯЦБ е предшествано от решението на банката по-рано този месец да увеличи целевата доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) от 0,25% до 0,5%. Въпреки че централните банкери бяха на мнение, че ходът ще подобри функционирането на пазара, трейдърите го приеха като стъпка в посока край на политиката за контрол на доходността.

„Наистина не разбирам намеренията на ЯЦБ“, написа Казухико Сано, главен облигационен стратег в Tokai Tokyo Securities Co., в своя бележка. „По-широкият диапазон за търгуване единствено подсилва спекулациите за още промени в паричната политика и увеличилият се брой покупки на ДКЦ носи риска от допълнително намаляване на пазарната ликвидност“, посочва той.

В петък ЯЦБ предложи да закупи неограничен брой двегодишни облигации с доходност от 0,04% и петгодишни с доходност 0,24%, заедно с общо 700 млрд. йени 1-10-годишни облигации и 300 млрд. йени 10-20-годишни облигации. Това е допълнение към ангажимента за закупуване на 10-годишни ДКЦ при доходност от 0,5 на сто.

Късно в четвъртък ведомството обяви, че следващата седмица ще предложи на банките безлихвени двугодишни заеми.

Японският облигационен пазар ще бъде затворен в понеделник и вторник (2-3 януари 2023 г.) поради отбелязването на Нова година и отново ще заработи в сряда (4 януари). Японското министерство на финансите ще предложи на аукцион 10-годишни ДКЦ на стойност 2,7 трлн. йени в четвъртък (5 януари).

„Изглежда, че ЯЦБ не толерира по-високата доходност на по-краткосрочни книжа“, коментира Кейсуке Цурута, облигационен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. в Токио, и допълва: „Това са вероятно превантивни мерки, защото чуждестранните средства се връщат след новогодишните празници и ще има аукцион на 10-годишни ДКЦ“.

Към 10:36 ч. българско време доходността по 10-годишните японски ДКЦ намалява леко до 0,407%, докато японската йена поевтинява и един щатски долар се разменя срещу 131,83 японски йени – ниво, което все още е значително под достигнатите по-рано през годината 140 йени.

Борбата на ЯЦБ да овладее покачващата се доходност може да доведе до глобални последици, докато инвеститорите в страната притежават външен дълг на стойност 2,4 трлн. долара. По-високата доходност може да мотивира японските инвеститори да прехвърлят повече средства у дома, което ще подсили възходящия натиск върху облигациите по света.

ЯЦБ може отново да изненада пазарите, като затегне паричната политика още следващия месец, прогнозира Ейсуке Сакакибара, професора в университета Aoyama Gakuin в Токио и бивш заместник-министър на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още