IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ не планира да приключи бързо с разхлабената парична политика

Банката ще се стреми да постигне целите си за цените по устойчив начин, като продължи с монетарното облекчаване под контрол на кривата на доходност, коментира Харухико Курода

10:03 | 26.12.22 г.
Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Bloomberg LP
Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Японската централна банка (BOJ) Харухико Курода отхвърли в понеделник шанса за краткосрочно излизане от ултраразхлабената парична политика на институцията. Той изрази надежда обаче, че засилващият се недостиг на работна ръка ще подтикне фирмите да повишат заплатите.

Курода коментира, че решенията на японската централна банка от миналата седмица са насочени към засилване на ефекта от нейната разхлабена политика, а не са първа стъпка към оттегляне на мащабната програма за стимулиране, предава Ройтерс.

„Банката ще се стреми да постигне целите си за цените по устойчив и стабилен начин, придружен от увеличения на заплатите, като продължи с монетарното облекчаване под контрол на кривата на доходност“, посочи Курода в реч, изнесена на среща на бизнес лобито Keidanren.

Той също така каза, че средната потребителска инфлация в Япония вероятно ще се забави под целта на BOJ от 2% през следващата фискална година, тъй като ефектите от растящите разходи за внос се разсейват.

Според Курода ръстът на заплатите ще се ускори постепенно поради засилващия се недостиг на работна ръка и структурните промени на пазара на труда в Япония, които водят до по-високо заплащане на временните работници и увеличаване на броя на постоянните работници.

„Предвижда се условията на пазара на труда в Япония да се затегнат допълнително и поведението на фирмите при определяне на цените и заплатите също вероятно ще се промени“, коментира той.

„В този смисъл Япония се доближава до критичен момент за излизане от продължителния период на ниска инфлация и слаб растеж“, допълни той в речта си.

Силата на растежа на заплатите се разглежда като ключов фактор за това колко скоро BOJ може да повиши своите цели за контрол на кривата на доходност, които са определени на -0,1% за краткосрочните лихвени проценти и около 0% за доходността от 10-годишните облигации.

Тъй като инфлацията в Япония надхвърли целта на централната банка от 2%, пазарите спекулират, че BOJ ще повиши целите за доходност, когато мандатът на Курода приключи през април 2023 г.

Докато все повече компании започват да повишават цените, за да прехвърлят по-високите разходи към домакинствата, BOJ трябва да проучи дали подобни промени в поведението на корпоративното ценообразуване ще се наложат като нова норма в Япония, коментира Курода.

Резултатът от преговорите за заплатите през пролетта на следващата година между големите компании и синдикатите също ще бъде ключов за перспективите за растеж, допълни той.

На същата среща премиерът на Япония Фумио Кишида призова бизнес лидерите да се активизират за постигането на достатъчен ръст на заплатите, който да компенсира растящите разходи за живот. Основната потребителска инфлация в Япония достигна нов връх от четири десетилетия от 3,7% през ноември. За постоянните работници обаче заплатите почти не се повишиха заради предпазливостта на бизнеса относно ръста на фиксираните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още