IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Интервенцията на японското правителство на валутните пазари беше уместна

Този ход се допълва с паричната политика на ЯЦБ, изтъква гуверньорът на регулатора

14:23 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви, че подкрепя правителствената намеса от миналата седмица за укрепване на йената и каза, че това обособява подходяща комбинация от политики наред с продължаващото парично облекчаване на централната банка.

„Интервенцията беше извършена по решение на финансовия министър като необходимо средство за справяне с прекомерните движения и смятам, че това беше уместно“, изтъква Курода, цитиран от Bloomberg, в първите си публични коментари след предприетите изненадващи действия в четвъртък. „Интервенцията и облекчаването на паричната политика се допълват“, подчертава гуверньорът.

Invvestor.bg припомня, че на 22 септември японското правителство се намеси на валутните пазари, закупувайки йени за пръв път от 1998 г. насам в опит да подсили поевтинялата валута, след като ЯЦБ избра по-рано през деня да запази ултраразхлабената си парична политика. Ходът изтри над 2% от стойността на щатския долар, който се разменяше срещу около 141,15 йени.

"Предприехме решително действие (на валутния пазар)", заяви от своя страна заместник финансовият министър по международните въпроси Масато Канда пред журналисти.

Действията на правителството от миналата седмица не противоречат на продължаващите парични стимули на ЯЦБ, тъй като първите са насочени към противопоставяне на бързите, едностранни спадове в стойността на йената, изтъква Курода. Междувременно политиката на парично облекчение на централната банка трябва ще се запази, за да подкрепи икономиката, добавя той.

По-рано в понеделник министърът на финансите Шуничи Сузуки посочи, че правителството остава в готовност да действа срещу спекулативните ходове на валутния пазар.

Той също се опита да подчертае синхрона и единството в правителствените действия и политиката на ЯЦБ, изтъквайки, че с Курода споделят общо разбиране на ситуацията.

„Гуверньорът Курода коментира скорошното бързо отслабване на йената, изразявайки силна загриженост“, споделя Сузуки, добавяйки: „Виждаме по един и същ начин този въпрос и ще продължим да си сътрудничим в отговор на този проблем“.

Курода повтори възгледите си за бързото, едностранно понижение в стойността на йената спрямо долара, като каза, че това е вредно за икономиката. В същото време той подчерта необходимостта от продължаващо разхлабване на паричната политика, тъй като приема текущата инфлация при разходите като неустойчива и очаква ръстът на цените да се забави под целта на ЯЦБ от 2% през следващата година.

Ръстът в стойността на йената постепенно изгуби инерция след интервенцията на правителството. Източник: Bloomberg Ръстът в стойността на йената постепенно изгуби инерция след интервенцията на правителството. Източник: Bloomberg

Курода също така каза, че ако ЯЦБ остави доходността по 10-годишните държавни облигации да надхвърли текущия диапазон, това може да намали ефективността на паричното облекчаване.

„Първата интервенция на Япония в подкрепа на йената от 1998 г. насам вероятно ще спре спада на валутата – но само временно. Министерството на финансите изглежда е навлязло на пазара без координирани покупки от други страни, което означава, че въздействието ще бъде ограничено. Министерството на финансите не може да движи устойчиво пазара самостоятелно“, коментира Юки Масуджима, икономист в Bloomberg.

Въпреки че премиерът Фумио Кишида осъди спекулативните, прекомерни ходове като същевременно подкрепи интервенцията, по-рано този месец той каза, че Япония трябва да се възползва от слабостта на йената, за да върне производството в страната и да насърчи входящия туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още