IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония отбеляза нов 40-годишен връх през ноември

ЯЦБ трябва да е внимателна при премахването на ултраниските лихвени проценти, става ясно от протоколите от октомврийското заседание на регулатора

12:27 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната потребителска инфлация в Япония е достигнала нов 40-годишен връх през ноември, когато фирмите са продължили да прехвърлят нарасналите си разходи върху потребителите под формата на по-високи цени, показа официалната статистика в петък, изпращайки сигнал, че инфлацията се разпространява, пише Ройтерс.

Движението ще поддържа силен натиска върху Японската централна банка (ЯЦБ) за реакция.

Въпреки че много търговци на дребно планират последващо покачване на цените на храните догодина, перспективите за инфлацията и времето за евентуална промяна в паричната политика на ЯЦБ са неясни заради риска от световна рецесия и несигурност около темпа на покачване на заплатите, смятат анализатори.

"Предизвикателствата за нормализирането на паричната политика не са малки. Световната икономика може да се влоши през първата половина на следващата година, което ще затрудни ЯЦБ да направи стъпки, които може да бъдат възприети като парично затягане", коментира Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Основната инфлация в Япония, която изключва цените на пресните храни, но включва тези на енергията, се е ускорила до 3,7% на годишна база през ноември, показаха данните в петък. Движението е в съответствие с прогнозите и по-високо спрямо отчетените 3,6% през октомври.

Това е най-голямото увеличение от декември 1981 г., когато е отчетен 4% ръст.

Много анализатори очакват основната инфлация да се върне спрямо целта от 2% на ЯЦБ следващата година, когато базисният ефект от вече минало бързо покачване на цените на горивата изчезне и ефектът от държавните субсидии за ограничаване цените на електроенергията влезе в сила през февруари.

Т. нар. "основен-основен" индекс обаче, изключващ цените на храни и енергия, е нараснал с 2,8% спрямо година по-рано, ускорявайки се от 2,5%, отчетени през октомври. Това движение подчертава разпространението на инфлацията в някога склонна към дефлация страна и възможността тя да остане висока и за голяма част от 2023 г.

Компаниите очакват да покачат цените на 7152 хранителни продукти в първите четири месеца на 2023 г., или над двойно повече продукти спрямо същия период миналата година, показват данни на фирмата за проучвания Teikoku Data Bank. "Вероятно ще преминем през рязко увеличение на цените следващата година, което може да е по-силно спрямо тази", тъй като компаниите са изправени пред нарастващи разходи за труд и дистрибуция, обясняват от Teikoku Data Bank.

Във вторник ЯЦБ шокира пазарите, като завиши границата за доходност по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) от 0,25% до 0,5%.

Протоколите от заседанието на банката през октомври, публикувани по-рано в петък, показаха, че централните банки са обсъждали ефекта от възможна бъдеща промяна в паричната политика. Те са предупредили, че трябва да бъдат внимателни при премахването на ултраниските лихвени проценти, което може да повлияе на пазарите и на лихвите по ипотечните кредити на домакинствата.

Въпреки че няма нужда от непосредствена промяна, ЯЦБ трябва да следи за вторичните ефекти от продължително парично разхлабване и да проучва "без предубеждения" как ускоряващата се инфлация може да повлияе на заплатите и разходите на домакинствата, посочва един от членовете на борда на ведомството.

Няколко от тях са предупредили за признаците, че инфлацията се разпростанява, а други са прогнозирали, че тя може да остане висока за дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още