IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония търси пазарна независимост от Китай с определяне на 11 ключови артикула

В списъка с жизненоважни компоненти влизат полупроводниците, електромобилните батерии и редкоземните елементи

11:38 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония определи полупроводниците, батериите и девет други артикула като стратегически важни, в опит да намали експозицията на своята верига на доставки към Китай, съобщава  Nikkei Asia Review.

„Това е първата стъпка в подобряването на устойчивостта на важните вериги на доставки, за да се гарантира оцеляването, препитанието и икономическите дейности на нашите граждани“, изтъква министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи пред журналисти.

Укрепването на веригите на доставки представлява една от четирите основни точки в законодателството за икономическа сигурност, прието от кабинета на премиера Фумио Кишида през май. Разпоредбите фокусират японското правителство върху разработване на алтернативни доставки на важни ресурси и продукти като чипове и медицински консумативи, както и натрупване на материали и намиране на нови доставчици.

Зад този натиск стоят рискове, свързани с Китай, особено евентуална военна криза в Тайван.

Например, 90% от инжекционните антимикробни агенти, продавани в Япония, са от бета-лактамен тип. Почти всички суровини за бета-лактамни антимикробни средства обаче идват от Китай. През 2019 г. Япония претърпя прекъсване на доставките, което принуди болниците да отложат плановите операции.

Редкоземните метали, които попадат в категорията на жизненоважните минерали, станаха обект на забрана за износ, наложена от Пекин срещу Япония, Това беше последвано от сблъсък между военни кораби през 2010 г. близо до японските острови Сенкаку, известни в Китай като Дяоюйдао.

Тайван произвежда 90% от модерните полупроводници, така че евентуална криза, прекъсваща доставките от острова, би нанесла директен удар на японската индустрия.

Много японски фирми, ангажирани с определените от правителството жизненоважни артикули, приветстваха решението. Една от 11-те категории са индустриалните роботи и металорежещите машини.

„Индустриалните роботи и машинните инструменти са основни сектори, които поддържат производствената индустрия и са области, в които Япония е силна“, изтъква Кенджи Ямагучи, президент на производителя на фабрични роботи Fanuc. „Благодарни сме, че страната признава тази важност и ще ни подкрепи“, добавя той.

Междувременно Хироши Огасавара, председател и президент на другия голям японски производител на индустриални роботи Yaskawa Electric, заяви, че компанията ще има предвид Япония, когато обмисля изграждане на нова фабрика или разширяване на наличните съоръжения.

Компаниите вече са започнали да проучват алтернативни пътища за доставка.

Hitachi Metals се стреми да комерсиализира двигатели за електрически превозни средства, които използват по-малко редкоземни елементи. Конвенционалните двигатели разчитат на магнити, направени от неодим, който се доставя главно от Китай. Hitachi Metals ще предложи алтернативни конфигурации на двигатели на клиенти, така че да могат да внедрят „по-отзивчиви“ вериги на доставки.

Panasonic Holdings, която доставя батерии на Tesla Inc., обсъжда сделка за закупуване на графит за батерии от канадска компания. Японската група също разчита към момента на китайски компании за рафиниране и обработка на суровини.

„Разбираме, че електромобилните батерии са важна индустрия от гледна точка на енергийната сигурност“, споделя мениджър от Panasonic Energy, звеното за батерии на Panasonic Holdings. „Ние се стремим да ускорим сътрудничеството между индустрията, правителството и академичните среди и да допринесем за стабилни доставки“, добавя той.

Правителството ще насърчава компаниите да придобиват миннодобивни активи в чужбина, така че доставките на важни минерали да не са концентрирани в конкретна държава. Допълнителният бюджет за тази фискална година предвижда 1,03 трлн. йени (7,8 млрд. долара) за разходи за предоставяне на помощ съгласно Закона за икономическата сигурност.

„Осигуряването на стабилни доставки на минерални ресурси в дългосрочен план е изключително важен въпрос“, посочва представител на Sumitomo Metal Mining, добавяйки, че компанията очаква да получи допълнителна подкрепа от правителството.

През април Sumitomo Metal Mining се отказа от плановете си да построи индонезийски завод за преработка на никел, ключов метал за батериите. По-късно китайски конкурент започна изграждането на такъв завод в страната.

Натрупването на ключови запаси също попада в дневния ред на японското правителство. Повечето торове, използвани в Япония, са вносни. Властите ще стимулират изграждането на съоръжения за съхранение на торове, като до фискалната 2027 г. трябва да има достатъчно капацитет, за да задоволи вътрешното търсене за около три месеца.

Що се отнася до антимикробните средства, правителството ще подпомогне местното производство и изграждането на съоръжения за съхранение от следващата година. Целта е до 2030 г. да има инфраструктура, която ще позволи на Япония да осигури достатъчно антимикробни агенти за сектора на здравеопазването, дори ако чуждестранните доставки бъдат прекъснати.

Втечненият природен газ (LNG) е труден за складиране, за разлика от суровия петрол. Поради тази причина Япония създава рамка за "стратегически буфер за LNG", в който японските вносители ще осигуряват допълнителни количества от горивото.

Съгласно този механизъм вносителите са свободни да продават буферния LNG на международните пазари в нормално време, но по време на криза те ще го пренасочват към японските оператори. Правителството ще покрие загубите, възникнали по време на тези сделки чрез субсидии.

11-те категории завършват с части за самолети, за кораби и облачни приложения.

Остават някои въпроси относно ефективността на новата политика по отношение на важните материали. Компаниите, които искат да увеличат местното производство на такива артикули, ще имат възможността да представят планове за капиталови разходи на правителството. След одобрение тези компании ще получават субсидии и нисколихвени заеми.

Възможно е обаче да няма достатъчно капиталови разходи, ако финансовите стимули не са достатъчно привлекателни.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който осигурява субсидии в размер на приблизително 7 трлн. йени само за полупроводници.

„Артикулите [в Япония], определени като ключови материали, са подходящи, но подозирам, че бюджет от приблизително 1 трлн. йени би бил ограничаващ“, коментира Кацуя Тамай, професор в Токийския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още