IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония затяга регулациите за автомобилите с двигател с вътрешно горене от 2024 г.

Настоящите правила предвиждат ограничение на разхода на гориво за превозните средства до 25,4 километра на литър през фискалната 2030 г.

22:23 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония ще изключи бензиновите превозните средства от данъчните облекчения, независимо от икономията на горивото, считано от 2025 г., съобщава Nikkei Asia Review.

Правителството на премиера Фумио Кишида прави последни корекции в затягането на правилата за данъчни облекчения за екологични автомобили в опит да ускори прехода към електрическа мобилност.

Понастоящем в островната страна се предлага данъчна отстъпка за превозни средства, които поне частично отговарят на правителствените стандарти за икономия на горивото.

По-строгите правила ще бъдат въведени през 2024 г. Дотогава съществуващите разпоредби ще останат в сила, давайки на производителите на автомобили гратисен период с оглед на предизвикателните условия в световните вериги на доставки.

Управляващата Либерално-демократическа партия представи окончателна версия на новите правила в понеделник. Те ще бъдат включени в предложението за данъчна реформа на правителството, което ще бъде изготвено тази седмица.

Настоящите правила предвиждат ограничение на разхода на гориво за превозните средства до 25,4 километра на литър през фискалната 2030 г. Онези автомобили, които надхвърлят целта с 20%, ще бъдат освободени от данъка върху теглото на превозните средства три пъти след покупката.

Превозните средства, които изостават с 25% от целта, получават 50% намаление на данъка върху теглото по време на първия технически преглед, която трябва да се състои три години след покупката.

Автомобилите, които отговарят само на 60% от целите, ще имат право само на 25% данъчно облекчение.

Съгласно предложената корекция, стандартите ще бъдат затегнати от януари 2024 г., като превозните средства, които ще отговарят на 50-процентното данъчно намаление ще трябва да покриват на 80% целта за икономията на горивото. Приспадането в размер на 25% ще важи за колите, които изостават само с 20% от целта.

Подобни правила ще важат и за дизеловите автомобили.

До май 2025 г. правилата отново ще бъдат затегнати, като 50-процентното данъчно намаление ще се предлага само за тези превозни средства, които достигат 90% от целта, докато 25-процентната отстъпка ще важи за автомобилите, покриващи 80% от нормата.

Понастоящем 70% от новите превозни средства, продадени в Япония, отговарят на условията за данъчни облекчения за екологични автомобили. Според новите правила само половината превозни средства ще отговарят на изискванията за данъчни облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още